Krletka za glinenog goluba | Robert Međurečan

Predstavljanje knjige 14.06.2019. | petak Knjižnica Savski gaj Početak događanja: 18:30 sati Robert Međurečan
Predstavljanje trećeg romana Roberta Međurečana Krletka za glinenog goluba (Zagreb, Sandorf 2019.) Razgovor i druženje s autorom i njegovom gitarom u njegovom firtlu i njegovoj knjižnici zagarantirani.

Krletka za glinenog goluba treći roman Roberta Međurečana, svojevrsno je zatvaranje kruga i čini se, konačni autorov obračun s domovinskim ratom. Uvjetno rečeno to je nastavak prethodne knjige jer se u njemu ponovno susreću dvojica glavnih likova. No, njihov je odnos zapleten u napeti krimić, priču o osveti i korupciji, istini i laži, rastezljivim pojmovima ovisno o tumačenju, odnosno tumaču. Roman je pisan jednostavnim, brzim rečenicama pa se izmjena slika događa kao na filmu. No, to ne znači da smo ostali zakinuti za književni doživljaj. Naprotiv, autor se ovim trećim romanom potvrdio kao vrstan pripovjedač koji ima priču i zna što će s njom, odnosno zna kako će čitatelja uvući u nju. Svakodnevica koju vidimo kroz prozor tramvaja ili na TV vijestima pretvara se u uzbudljivu priču stvarnih likova koje smo, fikciji usprkos, vjerojatno nekad i negdje sreli ili ih još uvijek srećemo. A između rješenja koja autor nudi, završetak će čitatelj ipak morati odabrati sam.
Robert Međurečan pisac je romana i filmskih scenarija, prodavač auto opreme i knjiga, profesionalni glazbenik te puno toga još, jer je u zadnjih 20 godina promijenio dvostruko toliko radnih mjesta.
Na ovim prostorima čovjek mora biti spreman na nagle promjene i ni za jedan posao ne smije misliti da će ga raditi dulje od jednog radnog dana. Jesam li imao nesreću s poslovima ili sam karakterno tako postavljen, u zadnjih dvadesetak godina promijenio sam petnaestak firmi i četrdesetak radnih mjesta, na crno, na bijelo, svakojako. Što se posla tiče, mene više ništa ne može iznenaditi – rekao je R. M. u jednom intervjuu i…otišao raditi u Njemačku, gdje živi zadnjih 6 mjeseci.
Prodajem odličja, prvi vlasnik roman je kojim je Robert Međurečan debitirao na hrvatskoj književnoj sceni 2008., pišući o ratu, ali više o poraću i razočaranjima branitelja koja je i sam doživio. Roman je bio u finalu t-portalove književne nagrade i u finalima svih drugih hrvatskih književnih nagrada. Nagrade su ga zaobišle. U međuvremenu je Petar Krelja nadahnut romanom, snimio dokumentarni film Oluje se uvijek vraćaju kući, a Robert Međurečan je 2011. napisao drugi roman Kad jaganjci utihnu u Zdihovu u kojem se bavi optuženima za ratni zločin u domovinskom ratu. Tko je naš, tko njihov, gdje su u svemu tomu branitelji, gdje je granica između ratnog zločina i herojstva, ima li Hrvatska heroja?, pitanja su koja Međurečana nisu odvela u patetiku nego u književna djela koja možda neće ponuditi odgovore, ali svakako će pružiti užitak čitanja.