KRONOmetaFORA 2019. / KROMOmetaFORA 2020.

Predstavljanje knjige 12.11.2020. - 30.11.2020. Knjižnica Vladimira Nazora
Predstavljamo Knjižicu u kojoj su sabrane nagrađene priče našeg natječaja za najbolju kratku priču metaFORA:
 
7. godina - KRONOmetaFORA 2019. tema- vrijeme
8. godina - KROMOmetaFORA 2020. tema- boje
 
 
Knjižnica kao spisateljski laboratorij
 
metaFORA je natječaj za najbolju kratku priču koji ćemo uskoro raspisati po deveti put.
 
Otvoreni za sve generacije, okupljamo kreativce, nakladnike, srodne udruge, sve koji se bave pisanom riječi te koji promiču knjigu i čitanje. metaFORA je poligon za vježbu mladih autora koji imaju priliku natjecati se s afirmiranim piscima, a knjižnica tako postaje stvaralački laboratorij i okupljalište onih koji eksperimentiraju riječima.

Natječajem povezujemo dvije značajne manifestacije – raspisujemo ga krajem Mjeseca hrvatske knjige, a najbolje priče proglašavamo u Noći knjige. Žiri je složen po formuli književnici + knjižničari + korisnici knjižnice. Ostvarili smo niz uspješnih suradnji s uglednim pojedincima i nakladnicima, udrugama i institucijama. Nagrade za najbolje pribavljene su zahvaljujući sponzorima, a Grad Zagreb podržava natječaj od njegova pokretanja. Osobita je, i za natjecatelje neočekivana nagrada, uprizorenje najboljih priča, što je povjereno dugogodišnjim suradnicima, glumcima Kazališta „Ivan Goran Kovačić“. Time natječaj dobiva dodatnu kreativnu dimenziju.

2020. godine, u specifičnim uvjetima izolacije, upriličili smo proglašenje najboljih u online okruženju, na Facebook profilu Knjižnice. Nagrađeni se radovi mogu pročitati na našim mrežnim stranicama, kao i u tiskanim Knjižicama, također dostupnima i na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba.