Kroz objektiv biologa: terenski rad

Mjesec hrvatske knjige 13.10.2020. - 08.11.2020. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Odjel za djecu
Udruga studenata biologije – BIUS je udruga pri Zagrebačkom Matematičko-prirodoslovnom fakultetu, osnovana 1999. godine, koja okuplja studente biologije ali i sve ostale zaljubljenike u prirodu, znanost i okoliš. Osnovni cilj udruge je pružiti članovima platformu za rad na raznim projektima i razvoju vlastitih ideja, educirati članove o raznim biološkim, ekološkim i znanstvenim temama, upoznati ih s terenskim radom, organizirati razne zabavne programe za studente (izleti, „fešte“) te promicati i popularizirati biologiju i održivi razvoj u društvu.

Udruga svake godine, na raznim lokacijama diljem Lijepe naše, organizira projekt popularno zvan „Veliki teren“ gdje mladi biolozi imaju priliku upoznati se s istraživačkim radom, raznim prilikama i neprilikama terenskog rada te steći iskustvo za budući znanstveni rad.

Na svakom „Velikom terenu“ nađe se i barem jedan biolog s fotoaparatom kako bi zabilježio ljepote krajolika i živog svijeta s kojima se mladi istraživači susreću. Ovom prilikom donosimo vam samo dio onog što su njihovi objektivi zabilježili na projektima: „Istraživanje bioraznolikosti rijeke Zrmanje 2010.“ (Park prirode Velebit), „Mura – Drava 2016.“ (Regionalni park Mura-Drava), „Insula Tilagus 2017.“ (značajni krajobraz sjeverozapadnog dijela Dugog otoka i Parka prirode Telašćica).