Kulturalni studiji : 50 godina poslije

Izložba 02.04.2014. - 30.04.2014. Knjižnica Božidara Adžije Siniša Nikolić
Osnivanje interdisciplinarnog akademskog studija kulture u Birminghamu, u Velikoj Britaniji, 1964. g. kamen je temeljac sustavnog i temeljitog znanstvenog proučavanja svih aspekata popularne kulture, širom svijeta.

Britanski kulturalni studiji u Birminghamu, pored svega su bili i uporište britanske lijeve misli, koja je oštricu svoje kritike upućivala ponajviše prema „običnim“ kulturalnim fenomenima kasnoga kapitalizma, druge polovice 20. stoljeća.

Njihovi glavni teoretičari i osnivači, Raymond Williams, Richard Hoggart, Stuart Hall i E. P. Thompson, u naizgled su marginalnim kulturnim pojavama, kao što su reklame, televizijske sapunice, časopisi za žene, itd., pronalazili zahvalnu građu za analizu prijelaza popularne kulture sredine stoljeća u masovnu postindustrijsku kulturu druge polovice i kraja 20. stoljeća, u Velikoj Britaniji.

Izložba predstavlja njihov rad, bio-bibliografske podatke kao i njihovo znanstveno naslijeđe kroz razgranato stablo suvremenih interdisciplinarnih kulturalnih studija iz cijeloga svijeta, s posebnim osvrtom na položaj kulturalnih studija u Republici Hrvatskoj.