Kulturna i prirodna baština Hrvatske

Projekt 03.05.2017. - 16.05.2017. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 3.5.2017. 18:00


Knjižnica S. S. Kranjčevića 2017. godine zaokružit će 10 godina provođenja projekta Kulturna i prirodna baština Hrvatske. Program se realizira uz potporu Gradskog ureda za prosvjetu, kulturu i sport Grada Zagreba i korisnicima nudi niz predavanja, radionica,  izložbi, predstavljanja,  glazbenih i drugih događanja te s velikim veseljem najavljujemo bogati obljetnički program.






 3.5.2017. s početkom u 18 sati interaktivno predstavljanje Ansambla Lado, gosti: Livija Zgurić i Nikola Obad
 
16.5.2017. s početkom u 18 sati radionica BEĆARCA; tehnike pjevanja i izvedbe pod vodstvom članova Ansambla Lado
 
Ansambl Lado sastoji se od 40 vrhunskih plesača koji su istodobno i izvanredni pjevači te se s lakoćom transformiraju iz plesnog ansambla u folklorni zbor, te 14 glazbenika koji sviraju pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. U svom radu Lado okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere, folkoloriste, skladatelje i dirigente nadahnutim pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve to rezultiralo je impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s čijim djelom ćemo se upoznati na predavanju i popratnoj radionici.
 
Prijave za radionicu primaju se do 5.5.2017. na e-mail adresu knjiznica.s.s.kranjcevica@kgz.hr ili na broj telefona 01 2318 596.


 4.5.2017. Nepoznata Zrmanja, predavanje i projekcija filma s početkom u 18:30 sati
       predavači:  Marsela Alić, prof.
                          Tihomir Kovačević Tihi, dipl. ing.     
 
Područje hrvatskog krša predstavlja jedinstven i zaseban dio Hrvatske. Poznavatelji prirodne baštine Hrvatske izdvajaju ga kao najinteresantniji, najskrovitiji i oku najprivlačniji dio Hrvatske. Na ovom su prostoru staništa najvećeg broja endemskih vrsta te najinteresantniji geomorfološki i hidromorfološki fenomeni (ponikve, škrape, točila, spilje, vrela, slapovi i razne sedrene tvorevine). Zelene oaze krških rijeka- Zrmanja s Krupom, Krka, Cetina i druge rijeke i rječice daju ljepotu ovom surovom krajoliku, izbrazdanom škrapama i slabom i krhkom vegetacijom  i omogućuju život mnogim životinjskim i biljnim vrstama, ali i čovjeku. Rijeka Zrmanja, iako mjestimično nestalna toka, po mnogima je upravo najljepša od gore navedenih rijeka. Svojom, i snagom svojih pritoka, od kojih valja posebno izdvojiti Krupu, Zrmanja je tisućljećima probijala svoj put prema moru stvarajući jedan od najimpozantnijih kanjona.
 
Na predavanju „Nepoznata Zrmanja“ predavači Tihomir Kovačević i Marsela Alić, članovi Dinarida - Društva za istraživanje i snimanje krških fenomena, predstavit će nove spoznaje o Zrmanjinoj prošlosti - povijesti i geologiji, nastale kao rezultat Međunarodne speleoronilačke ekspedicije "Kamena galaksija - Zrmanja 2016" koju je organizirao i vodio dipl. ing. Tihomir Kovačević Tihi. U ekspediciji su sudjelovali speleolozi, ronioci, speleoronioci, geolozi, biospeleolozi, povjesničari, paleontolozi, arheolozi. Predavanje će biti popraćeno i kratkim filmom o navedenim istraživanjima.

 9.5.2017. Eduard Slavoljub Penkala,  predavanje s početkom u 11:30 sati
     predavačica:  Neda Staklarević, muzejska savjetnica                         
 
Predavanje o hrvatskom izumitelju poljskog podrijetla Eduardu Slavoljubu Penkali (Liptovský Mikuláš u Mađarskoj (danas Slovačka), 20. IV. 1871. – Zagreb, 5. II. 1922.) realizirat će se u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i muzejskom savjetnicom Nedom Staklarević.
 
Inženjer kemije , Slavoljub Eduard Penkala jedan je od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća. Njegov opus obuhvaća oko 80 izuma i inovacija s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike primjenljivih u svakodnevnom životu, industriji i prometu.  Već 1903. godine patentira termofor , a usporedno radi na izumima mehaničke olovke i nalivpera kao i tzv. knipse, držača kojim se pisaljka može zakvačiti za džep. Svoj najveći i najpoznatiji izum, automatsku mehaničku olovku, patentirao je 24. siječnja1906. godine, a već 1907. godine patentira prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom i to 31. svibnja 1907. godine. Patenti su prijavljeni u više od 35 zemalja svijeta. Među mnogim prijavljenim patentima i izumima svakako je važno spomenuti i zrakoplov koji je upisan u povijest kao prvi zrakoplov izgrađen u Hrvatskoj.

 11.5.2017. Zlatno doba zagrebačke operete i Ruža Cvjetičanin, predavanje s početkom u 18:30 sati
    predavač: Davor Schopf                                                                           
 
Opereta, kao zasebna kazališna vrsta razvija se sredinom 19. stoljeća u Parizu i Beču. Popularizacija operete bila je strelovita tako da ubrzo nakon Beča i Pariza središtem  operete postaju i Berlin, London, Budimpešta.  U takvom okruženje ni Zagreb ne zaostaje u zanimanju za operetu. Prva opereta u Zagrebu „Svadba kod svjetiljaka“ Jacquesa Offenbacha izvedena je  u starom kazalištu na Gornjem gradu 8. studenog 1863. Od prve izvedbe do debitiranje Ruže Cvjetičanin prošlo je sedamdeset godina , u kojima se izgradila i otvorila druga scena HNK poznata pod imenom Malo kazalište.  Upravo na pozornici Malog kazališta opereta doživljava najslavnije dane. Službeno otvorenje kazališta bilo je 23. veljače 1929., a  na njegovu  pozornicu  još maloljetna Ruža Cvjetičanin stupa 22. studenog 1933. kao Angele Didier u opereti 'Grof Luxemburg'  Franza Lehara.  Tridesete godine 20. stoljeća zlatne su godine zagrebačke operete i upravo u tim godinama stasala je Ruža Cvjetičanin kao izvanredan talent i miljenica publike koja je iznijela preko pedeset uloga u svoj izuzetnoj karijeri.
Predavanje će održati  pjevač i glazbeni publicist Davor Schopf, autor knjige „Ruža Cvjetičanin i zagrebačka opereta“ koja je objavljena povodom stote obljetnice rođenja Ruže Cvjetičanin (5.2.1916-5.2.2016.).