Kulturna i prirodna baština Hrvatske

Projekt 23.05.2019. - 28.05.2019. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića

Program:


četvrtak, 23. 5. 2019. u 18.30 sati

DIZAJNERI I OBRTNICI U POSTINDUSTRIJSKOM DOBU, predavanje

gošća: Koraljka Vlajo



ponedjeljak, 27. 5. 2019. u 18.30 sati

NACIONALNI PARK BRIJUNI, predavanje

gost: Sandro Dujmović



utorak, 28. 5. 2019. u 19 sati

SLAVONSKE KRALJICE/ LJELJE KAO ODJEK ANTIČKIH ELEUZINSKIH MISTERIJA, 

predavanje i radionica

gošća: dr. sc. Lidija Bajuk



23. - 28. 5. 2019.

NACIONALNI PARK BRIJUNI - izložba fotografija iz fundusa nacionalnog parka


Proljetni ciklus događanja “Kulturne i prirodne baštine Hrvatske” započinje s predavanjem Koraljke Vlajo, više kustosice i voditeljice Zbirke dizajna i produkt dizajna u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, “Dizajneri i obrtnici u postindustrijskom dobu”. Na predavanju će biti riječi o promjenama u odnosu i načinima suradnje dizajnera, obrta i industrije od modernizma do danas, s naglaskom na domaći dizajn. U sklopu predavanja biti će predstavljen i međunarodni projekt MADE IN - CRAFTS & DESIGN NARRATIVES koji se bavi upravo odnosom dizajnera i lokalnih obrtnika u suvremenom postindustrijskom kontekstu.

O ljepoti i bogatstvu flore i faune Nacionalnog parka Brijuni saznat ćemo više na predavanju diplomiranog biologa Sandra Dujmovića, voditelja Službe stručnih poslova zaštite, održavanja, očuvanja i korištenja Nacionalnog parka Brijuni. Brijunsko otočje smješteno je na južnom djelu zapadne obale Istre, broji sveukupno 14 otoka i otočića, čineći ih najrazvedenijom i najvećom skupinom otoka istarskog područja, a zbog svoje iznimne vrijednosti proglašeno je nacionalnim parkom još 1983. godine.
 
Dr. sc. Lidija Bajuk s Instituta za etnologiju i folkloristiku predstavit će nam kroz predavanje i radionicu „Proljetni ophod kraljica ili ljelja iz Gorjana“, zaštićeno hrvatsko dobro upisano na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva od 2007. godine. Predavanje dr. sc. Lidije Bajuk uključuje interdisciplinarne usporedbe građe iz etnologije, folkloristike, povijesti umjetnosti i arheologije koje upućuju na pretkršćansko antičko ishodište reinterpretiranih južnoslavenskih duhovskih ophoda.

Proljetni ciklus događanja (23. - 28. 5. 2019.) popraćen je i izložbom fotografija iz fundusa Nacionalnog parka Brijuni.