Kupidon s violinom i Petromila Jakas

Koncert 14.02.2018. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19 sati Čitaonica 1. kat
Petromila M. Jakas (Šibenik,1983.), diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Gorana Končara 2003. Specijalizaciju iz područja komorne glazbe završava 2010. na Konzervatoriju za glazbu i scenske umjetnosti u Grazu u razredu Chia Choua. Poslijediplomski studij violine završava 2011. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Tarasa Pechenyija. 2017. godine dobiva Dyplome de Virtuosite na La Scholi Cantorum u Parizu u razredu Violete Smailović-Huart.
Za iznimne rezultate tokom studija dodijeljena joj je Rektorova nagrada, a potom osvaja nagrade na više međunarodnih natjecanja glazbe:
- apsolutna 1. nagrada na Europskom natjecanju glazbe Citta di Moncalieri (2012., Moncalieri)
- apsolutna 1. nagrada na Međunarodnom natjecanju Amigdala (2014., Catania)
- apsolutna 1. nagrada na Međunarodnom natjecanju Paolo Barrasso (2017., Caramanico Terme)
- apsolutna 1. nagrada na Međunarodnom natjecanju Franz Schubert (2017., Cuneo)
- 1. nagrada za komornu glazbu na Međunarodnom natjecanju Trofeo di Greci (2015., Greci)

Nagrade za izvedbe suvremene glazbe:
- specijalna nagrada na Međunarodnom natjecanju na Malti 2013.
- specijalna nagrada za izvedbu suvremenog djela na Međunarodnom natjecanju Amigdala 2014.
- nagrada Riccardo Viannello na Međunarodnom natjecanju Franz Schubert 2017.
Osvajanjem nagrade na natjecanju na Malti dodijeljena joj je svjetska praizvedba skladbe J. M. Kennedyija u Valletti 2013., a pobjede na natjecanjima u 2017. su joj omogućile koncerte na festivalima:  Festival Della Valle dell`Orfente te festivalu u Sale San Giovanniju u sezoni 2018.
Kao solistica nastupila je uz pratnju orkestra organizacije Bisyoc 2011. u Velikoj Britaniji, 2017. uz pratnju Orchestra Classica di Alessandria (kao finalistica natjecanja u Moncalieriju), na festivalima: Kabalevsky na Konzervatoriju Mozarteum u Salzburgu, Muzika na žici u Sarajevu, Muzičkom Biennaleu u Zagrebu i dr.

Od 2004. stalna je članica Simfonijskog orkestra HRT-a, a povremeno je surađivala s ansamblom Cantus te Zagrebačkim komornim orkestrom na mjestu koncertne majstorice te vođe 2. violina. Kao koncertna majstorica 2017. nastupila je u Parizu u ansamblu Schole Cantorum. 

Zagrebačka pijanistica Marijana Komljenović diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ksenije Kos. Sudjelovala je na seminarima istaknutih klavirskih umjetnika i pedagoga: E. Timakina, R. Kehrera, B. Romanova, J. Mihajlovič, E. Armana, L. Baranyaya, E. Picht-Axenfeld, N. Patarčec, B. Bodalie.
Kao odlična učenica i studentica dobila je stipendiju Grada Zagreba, a 2000. godine Poglavarstvo grada Velike Gorice stipendiralo je njeno sudjelovanje na Orlando – festivalu u Nizozemskoj.
Do listopada 2006. godine radila je u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici kao profesorica klavira, a trenutno je u stalnom radnom odnosu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao viši umjetnički suradnik - korepetitor na VII. odsjeku.
Snimala je za HRT, te korepetirala na seminarima ponajboljih svjetskih umjetnika: Karl-Heinz Zoeller, Gaspar Hoyos, Hansgeorg Schmeiser, Pierre-Yves Artaud, Furugh Karimi, Ana Domančić-Krstulović, Martin Michael Kofler, Luisa Sello, Boris Previšić, Karolina Šantl-Zupan, Marina Novak, Renata Penezić, Jan Ostry, Yoshiko Ohta, Federica Lotti, Matej Zupan, Ludmila Berlinskaja, Frank van der Saar, Stefan Metz, Larissa Grenvelde, Laura Levai Askin, Giorgio Marcossi, Marko Zupan, Stefano Parrino, Nikola Ružević, Igor Tkatchouk, Žarko Perišić, Marcello Gatti, Kajana Pačko, Adelheid Litschauer, Andrea Oliva. Redovita je umjetnička suradnica na državnim i međunarodnim festivalima i natjecanjima glazbe.



Program

1. L. van Beethoven: 7. sonata za violinu i klavir u c-molu, 1. stavak
2. R. Schumann: 1. sonata za violinu i klavir u a-molu, 1. stavak
3. P. Sarasate: Ciganski napjevi
4. M. Ravel: Tzigane