Leksikon ljudskih prava

Mjesec hrvatske knjige 19.10.2017. - 30.11.2017. Knjižnica Kustošija
U Mjesecu hrvatske knjige posvećenom enciklopedistici, Knjižnica Kustošija predstavlja na svojim izlozima vlastiti „Leksikon ljudskih prava“ nastao na temelju suradnje s udrugom CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje te na temelju konzultacija publikacija hrvatskih udruga za ljudska prava CESI, GONG i Zagreb Pride. Izbor pojmova nastao je pod koordinacijskom palicom sociologinje i stručnjakinje za ljudska prava mr. sc. Nataše Bijelić.

Kriterij za odabir naših leksikografskih natuknica ili lema bio je suvremena problematika ugrožavanja ljudskih prava u hrvatskom društvu u području rodne i spolne ravnopravnosti kao i u privatnosti svakog pojedinog građanina. Leksikon ima za cilj podrobnije i preciznije definirati spomenute pojmove ili pak potaknuti njihovo uvrštavanje u suvremena leksikografska izdanja općeg tipa namijenjena najširoj čitateljskoj javnosti.

Kustošijski „Leksikon ljudskih prava“ podsjeća sve nas i na temeljne postavke Opće deklaracije o ljudskim pravima, usvojene i proglašene na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u prosincu 1948. godine. Prema Deklaraciji „sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću te trebaju jedna prema drugima postupati u duhu bratstva.”
 
„Leksikon ljudskih prava“ dio je novog programa „Grad ljudskih prava“ koji je pokrenut početkom 2017. godine u Knjižnici Kustošija, a njegov cilj je u suradnji s udrugama za ljudska prava te srodnim institucijama i programima predstaviti i promicati sadržaje i događanja koja se odnose na područje ljudskih prava.
 
„Leksikon ljudskih prava“ Knjižnice Kustošija (izvadci):
 
Govor mržnje je radikalan oblik neprihvatljivog govora, onaj koji otvoreno poziva na nasilje protiv neke društvene skupine. . .
 
Prava čovjeka, moralna ili prirodna prava na temeljne vrijednosti koja sva ljudska bića imaju u odnosu na državne vlasti. . .
 
Ravnopravnost spolova znači da su žene i muškarci jednako prisutni u svim područjima javnog i privatnog života, da imaju jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata. . .
 
„Rod“ označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnim za žene i muškarce. . .
 
Rodno uvjetovano nasilje je nasilje koje je usmjereno na ženu zbog toga što je žena ili koje nerazmjerno pogađa žene. . .
 
Seksualna i reproduktivna prava su ljudska prava. To su prava i slobode koja se odnose na sposobnosti i mogućnosti osobe da stvara i donosi odluke o svom životu, a koje imaju utjecaj na njeno seksualno i reproduktivno zdravlje . . .
 
Silovanje, kazneno djelo kojim se povrjeđuje slobodno odlučivanje u području spolnosti. Po hrvatskom kaznenom zakonodavstvu čini ga onaj tko drugu osobu, uporabom sile ili prijetnje da će izravno napasti na njezin život ili tijelo, ili na život ili tijelo njoj bliske osobe, prisili na spolni odnošaj ili na s njim izjednačenu spolnu radnju. . .
 
Spol (latinski sexus) skup biokemijskih, genetičkih, anatomskih, fizioloških (u ljudi i psihičkih) obilježja po kojima se organizmi neke vrste dijele na muške i ženske. . .
 
Spolno uznemiravanje je svako neželjeno verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje spolne naravi, koje ima za cilj ili predstavlja povredu osobnog dostojanstva . . .
 
 
Izvori:
http://www.cesi.hr/
http://www.enciklopedija.hr/
http://proleksis.lzmk.hr/
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/medunarodni/2009_11_12_143.html