#librAR(T)y@podsused : Ana Hruškar Varović - Aktovi

Izložba 26.09.2018. - 26.10.2018. Knjižnica Podsused Ana Hruškar Varović
Ana Hruškar Varović
 

Rođena je 1982. godine u Zagrebu. Diplomirala je grafiku 2006. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zdravka Tišljara. Dobitnica je nagrade Akademije za naj­uspješnije diplomante u akademskoj godini 2005./2006.
Do sada je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama i natjecanjima, te na nekoliko saziva Vrbničke grafičke akademije u sklopu kojih je imala samostalnu izložbu i prezentaciju monografije Vrbnika. Dobitnica je više nagrada, stipendija i pohvala.
Radi kao grafički dizajner, bavi se ilustracijom te vodi likovne radionice za djecu.
 
''Akt je kroz povijest umjetnosti jedan od najčešćih žanrova i likovnih prikaza još od najranijih paleolitskih Venera. Ova tema intrigirala je i vrlo često zaokupljala, te iznova pobuđivala maštu umjetnika u njenoj složenosti i slojevitosti na ontološkoj razini. Gledano kroz povijest oblikovanja teme, akt kao likovna forma postaje dominantan još u antičkoj Grčkoj koja kroz estetiku, norme i kanone postavlja temelje poimanja ljepote tijela. Osobito je prisutan od razdoblja renesanse, kasnije klasicizma gdje je ideal uzvišenost i sklad idealnih tjelesnih proporcija po uzoru na antiku ujedno i temelj svakog klasičnog umjetničkog obrazovanja. Vodeći se mišlju Kennetha Clarka kako akt bez obzira na sve transformacije koje je doživio tijekom različitih razdoblja predstavlja platformu neprekinutog potvrđivanja i obnavljanja klasične tradicije, čini se posve opravdanim spominjati ju na ovom mjestu gdje akt čini i samu temu izložbe. Kroz akt i doživljaj tijela determinira se najintimniji i najosobniji čovjekov prostor. Upravo taj prostor ovom izložbom ispunjava akademska grafičarka Ana Hruškar-Varović, koja time izlazi iz emanentnog  okvira svog fundamentalnog obrazovanja, okušavši se u jednoj temi kroz razne tehnike od crtačkih i grafičkih do kiparskih.
Ovaj zaokruženi ciklus prikazuje kako potpunu tjelesnu izloženost možemo promatrati kao zbir svih slojevitosti čitanja umjetničkih djela od povijesnih klasičnih impostacija modela, preko učitavanja niza civilizacijskih stečevina u doživljaju ljudskog tijela.
Njeni crteži u ugljenu i tušu, te krokiji koji nastaju vrlo spontano i neposredno posve su vjerni i  iskreni, ne maskiraju, ali i ne oduzimaju ništa od naturalizma čuvajući autentičnost portretiranih osoba. U nekim crtežima daje nam voluminozno bogate mase tijela s prostorno zanimljivim impostacijama aktova. Osim klasičnog pristupa ljudsko tijelo prikazuje i u različitim perspektivnim skraćenjima i neobičnim kadriranjima, kojima prelazi rubnu granicu prema apstrakciji. Zajednička karakteristika gotovo svih Aninih aktova, njihova je jaka kontura, naglašena fluidna linija koja obrubljuje tijela. Na nekim radovima puno više pažnje pridaje detaljima  tijela nego fizionomiji, a ipak većina je aktova baš zbog specifičnih crta lica zadobila punokrvnost portretirane osobe. Kombinirajući grafičke tehnike litografije, razrađuje temu u smjeru apstrahiranja, koje onda provodi u trodimenzionalni oblik. Od krokija tvarne mase gline preko keramike,  dolazi do amorfnih tijela koja u svojim konturama podcrtavaju glavnu tematiku ovog ciklusa. U formama male plastike umjetnica tretira akt kroz prividnu fragilnost tijela, koju pojednostavljenim formama prevodi u postmodernistčki jezik apstrakcije. Kombinirajući razne umjetničke tehnike, ovim ciklusom umjetnica postiže suptilnu razliku težine materije, koju imanentno sadrži tema akta i lakoću fluidnosti tehnika kojima ocrtava ljepotu ljudskog tijela. ''
Magdalena Getaldić
 
 
#librAR(T)y@podsused program je kojim se predstavlja rad umjetnika iz Podsuseda, čime se knjižnicu nastoji približiti ne samo kao mjesto okupljanja i razmjene iskustava, već i kao mjesto posredovanja između umjetnika kao stvaratelja i njegove recepcije u lokalnoj zajednici.
 
Grb grada Zagreba

  Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.