Lička ljepotica Jadova

Izložba 19.11.2019. - 13.12.2019. Knjižnica Dugave Nikola Cetina
Nikola Cetina, autor fotografija
Nikola, strastveni planinar i obožavatelj prirode fasciniran rijekom Jadovom pokraj koje je rođen, javio se uredništvu „Meridijana“ rekavši: „Ovdje Cetina koji želi da „Meridijani“ pišu o rijeci Jadovi. To je nepoznata lička ljepotica!“. I tako je nastala reportaža s njegovim fotografijama i nadahnutim tekstom prijatelja mu Faruka.

Petra Somek, urednica časopisa Meridijani
Petra je  postala urednica jer voli stvarnost i opipljivost knjiga i časopisa, voli ih dodirivati, mirisati, gledati, tiskati stotine primjeraka, raspršivati ih diljem svijeta, širiti riječi, misli, spoznaje… jednostavno razdavati.

Faruk Islamović, autor članka o Jadovi objavljenog u časopisu Meridijani
Faruk obožava planinarenje, rijeke, jezera i sve vrste izleta. Kako sam kaže: "Pet dana u tjednu živim za vikend!". Rijeku Jadovu nije poznavao dok je s prijateljem Nikolom nije posjetio. Očaran njenom ljepotom, inspiracija je sama navirala te je tako nastao tekst koji je objavljen u časopisu „Meridijani“.

Kada se govori o prirodnim ljepotama Hrvatske najčešće se spominju razvedena morska obala i jedinstvena Plitvička jezera. No, ima li u Hrvatskoj još neka vrijedna prirodna znamenitost? Na to pitanje kao odgovor dolazi „ima, niz prekrasnih jezera, rijeka, planina“ i nakon toga obično dolazi točka. Ovom izložbom želimo Vam pokazati da nakon "točke" ima još jako puno skrivenih i javnosti potpuno nepoznatih kutaka Lijepe naše. Kutaka koji su spletom okolnosti ostali potpuno netaknuti, nezagađeni i očuvani gotovo u iskonskom obliku. U sretnom zagrljaju očuvane prirode i nevjerojatnih povijesnih tragova, skrivajući se iza "točke", jedan nepoznati kraj predstavit ćemo ovom izložbom u Knjižnici Dugave. Imajući na umu da slika govori više od tisuću riječi, Nikola Cetina će pomoću svojih fotografija otkriti svoju dječačku zibku, ličku rijeku Jadovu. Rijeku, široj javnosti potpuno nepoznatu, koja zajedno sa svojim zanimljivim lokalitetima koji je okružuju, predstavlja očuvani mikrokozmos. Potvrdu da je Jadova sa svojim zanimljivostima kraj vrijedan pažnje dao je i ugledni časopis „Meridijani“, koji je u svom najnovijem broju objavio poduži članak o ovoj rijeci.

Svečano otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 20. studenog 2019. godine s početkom u 18:30 sati. U programu otvorenja sudjelovat će Petra Somek i Faruk Islamović.

Hoćete li ostati doma uz TV i internet ili ćete provesti sat vremena u ugodnom razgovoru i druženju? Odluka je laka, vidimo se u Knjižnici Dugave!