Ljetna i ljubavna izložba velikih i malih slika u izlogu

Izložba 26.06.2020. - 18.09.2020. Knjižnica Novi Zagreb Služba nabave i obrade knjiga, Vladimira Varićaka 8 Valentina Marek
„Ljetna i ljubavna izložba velikih i malih slika u izlogu", naziv je izložbe koju je osmislila Valentina Marek, umjetnica čije se ime krije iza niza radova okupljenih pod imenom Ilustracija Tika. Valentina svoje stvaralaštvo prilagođava raspoloženju pa se tako u njezinom radu isprepliću motivi ilustracija za djecu i odrasle s jedne strane, dok s druge njezini radovi teže apstraktnom izražaju. Kombinacija ova dva smjera u velikim i malim formatima kao fragmente ljubavne i životne priče preneseni su na platno i papir te zajedno čine ovu izložbu.

O „velikim formatima apstrakcija" akademski slikar, crtač stripova i glazbenik Vinko Barić je napisao: "Valentinine apstrakcije prvenstveno me asociraju na slikovne piktograme. Da, baš na egipatske, sumerske ili kineske piktograme. Reduciranjem boja tek na osnovne, crvenu ili crnu te kaligrafskim potezom kista, Valentina nam priča svoje male, vrlo osobne ali i potpuno apstraktne priče i događaje. To nije tek dekorativno apstraktno slikarstvo, to su male oslikovljene misli, osjećaji i poruke. (...)"

Valentina Marek rođena je 1979. godine u Bjelovaru. Od 2010. godine počinje raditi ilustracije, slikati pa s vremenom pretvara svoj hobi u posao kojim se i danas bavi. Kao dizajnerica i ilustratorica slika i crta radove pod umjetničkim imenom Ilustracija Tika. Tika iz imena brenda je zapravo crtež, imaginacija, izmišljeni lik. Živi i radi u Zagrebu.

O svojim radovima ova svestrana umjetnica reći će da oni kojima se sviđaju njezini radovi, postanu vedriji i govore joj da ih njezine slike vesele kad je kiša. Po tome, po emociji, ona zna da je napravila nešto dobro i to joj je najdraži i najbolji dio, to veselje koje ilustracije bude u drugima.