Ljutnja je signal za promjenu

Predavanje 05.03.2020. | četvrtak Knjižnica Dubrava Početak događanja: 18:00 Odjel za odrasle
Predavačica: Sandra Baksa, prof.

Sandra Baksa:
profesorica kroatistike, koja se više od 20 godina, uz svoju struku, bavi meditacijom i aktivnostima osobnog razvoja, a svoje spoznaje i  iskustva prenosi putem organiziranih tečajeva i retreata. Educirana je trenerica samovodstva i nenasilne komunikacije, učiteljica meditacije, a provodi i programe otpuštanja ljutnje i rješavanja sukoba, razumijevanja i uravnoteženja emocija, životnih i duhovnih vrijednosti, samopoštovanja, te drugih tema samorazvoja, u brojnim, do sada provedenim edukacijama u Hrvatskoj i zemljama regije. Vodi dvije udruge zasnovane na poboljšanju kvalitete života i osnaživanju unutarnjih vrijednosti (Centar za duhovni razvoj i Izvorne vrijednosti).
  
Iako su naše prve asocijacije na ljutnju - loše raspoloženje, mrzovoljnost i bijes, manje je poznato da se u obitelj ljutnje ubrajaju i nestrpljenje, napetost, preosjetljivost, uvredljivost, niska tolerancija, kritiziranje, tvrdoglavost, ljubomora, emocionalno ucjenjivanje, pa čak i perfekcionizam... Kad to znamo, tko od nas može reći da ne dolazi pod utjecaj ljutnje?
Ljutnju najčešće doživljavamo kao svoga neprijatelja jer nas uznemiruje, potiče u nama ono najgore, izbacuje nas iz kontrole, ima izrazito negativne učinke na naše zdravlje i čini nas da vidimo sebe kao lošu osobu.
Na ovom predavanju moći ćete razumjeti i kako su naša kriva uvjerenja utjecala na to da njegujemo ozračje ljutnje i sukoba  umjesto kulture samopromjene i zadovoljstva.
Ali još više od toga, razmotrit ćemo je li moguće vidjeti pozitivne aspekte ljutnje? Je li moguće da nam taj osjećaj otkrije nešto mnogo dublje o nama samima što želi izbiti na površinu? Je li moguće da nas ljutnja poveže s našim neispunjenim potrebama i tako nam pomogne da se ponovno spojimo s čistom životnom energijom u sebi?