Lucija Žuti: Križni put umjetnika

Performans 28.05.2018. | ponedjeljak Čitaonica i Galerija VN Početak događanja: 15:00 Lucija Žuti
Lucija Žuti
KRIŽNI PUT UMJETNIKA
ponedjeljak, 28.5.2018. u 15 sati
 
15 križeva / 100 x 70 cm, kombinirana tehnika: spaljeno drvo, zavoj, krv, platno, zemlja

Zbivanje  28. svibnja 2018.: postav križeva pred institucije koje su to odobrile i performans obilaska postaja križnog puta s nošenjem križeva namijenjenih postavljanju pred institucije koje su to odbile.

Dokumentacija komunikacije s institucijama, fotografije postavljenih križeva na lokacijama te procesa performansa.

 
Ovim radom želim tematizirati odnos umjetnika i institucija i njihovu spremnost na međusobnu komunikaciju. Na sam odnos umjetnika i institucija ukazao je i Arthur Danto kazavši da umjetnik stvara umjetničko djelo, dok institucije stvaraju umjetnika.

 „Križni put umjetnika“ ukazuje na položaj umjetnika u odnosu na umjetničke institucije. Rad se sastoji od instalacijskog, performativnog i dokumentarnog dijela. Ispred 15 značajnih umjetničkih institucija u gradu Zagrebu (galerije/muzeji/Ministarstvo kulture) postavila bih po jedan objekt koji se sastoji od križa i natpisa. Svaki objekt predstavlja određeni dio puta i postaju kojom umjetnik mora proći, od svog umjetničkog rada, upoznavanja kustosa, izlaganja, predstavljanja publici sve do stjecanja priznanja unutar likovne scene. Kako umjetnik na svom stvaralačkom putu nikada nije sam, već ovisi o kustosima, kritičarima, povjesničarima umjetnosti, mecenama, kolekcionarima umjetnina, ali i publici, tako njegova muka postaje sve više komunikacijske, a manje umjetničko stvaralačke prirode.

Institucije su u superiornom položaju  u odnosu na umjetnika budući da one posjeduju moć  priznati mu status umjetnika i potvrditi valjanost i vrijednost pojedinog njegovog djela, odnosno umjetnik je upućen na institucije u potrazi za priznanjem i svojim položajem i statusom u društvu. Tako umjetnik za publiku postaje posrednik ili sredstvo reflektiranja društvene stvarnosti, a za institucije subjekt komunikacije od kojeg se očekuje uvijek nešto novo i drugačije, a poželjan je samo ako je dio programa.

Također istražujem i u kolikoj mjeri su institucije spremne ostvariti dijalog s mladim umjetnikom i ponuditi mu suradnju. U svrhu realizacije rada uputila sam molbu odabranim institucijama za odobrenjem da se jedna od postaja, odnosno križ, postavi ispred njihove zgrade na jedan dan. Svako prihvaćanje ili odbijanje s njihove strane želim istaknuti i izložiti kao ravnopravan dio rada zajedno s objektom/križem jer je cijela komunikacija između mene kao mlade umjetnice i tih institucija osnov koncepcije ovog rada. U ovom slučaju komunikacija postaje najteži, no svakako i najdragocjeniji dio stvaralačkog procesa. Želim ukazati i na to da konačnu formu ovog rada, a to preslikavam i na društvenu situaciju općenito, stvaraju i institucije koje će podržati ili odbiti umjetnika, te ću to i istaknuti kroz prezentaciju dokumentacije o procesu i izvođenju rada. Svako neodobravanje ili ignoriranje ne predstavlja problem, već samo ukazuje na prepreke i izazove koje institucije zadaju mladim umjetnicima. Ispred institucija koje su odbile postavljanje ili ignorirale upit nalazi se samo broj postaje.  U 15 sati toga dana krenuti ću na križni put u obilazak svih postaja. Križeve namijenjene postajama ispred institucija koje nisu odobrile njihovo postavljanje nositi ću cijelom trasom križnog puta, a sudionici koji će se pridružiti križnom putu umjetnika moći će pomoći nositi odbijene križeve.

NAZIVI POSTAJA

Tekst svake postaje ispisala sam na platnu vlastitom krvlju čime želim simbolizirati bol i patnju umjetnika. Umjetnik dijeli svoje ideje i muke s publikom, a od strane institucija je ili predstavljen ili ignoriran, a ponekad i zaboravljen, pospremljen u skladište gdje čeka svoje ponovno otkrivanje.

U radu se referiram na nazive postaja Isusovog križnog puta, Isusa zamjenjujem  umjetnikom, a križ djelom. Kako „Isusa osuđuju na smrt“, tako „umjetnika osuđuju na stvaranje“, ili  „Isus prima na se križ“ zamjenjujem sa „umjetnik prima na se djelo“, itd.
 
1.Umjetnika osuđuju na stvaranje
2. Umjetnik prima na se djelo
3. Umjetnik pada I. put pred djelom
4. Umjetnik susreće kustosa
5. Kustos pomaže umjetniku izložiti djelo
6. Kritičar piše umjetniku kritiku
7. Umjetnik pada II. put pred djelom
8. Umjetnik tješi publiku
9. Umjetnik pada III. put pred djelom
10. Umjetnika ogoljuju pred publikom
11. Umjetnika pribijaju uz djelo
12. Umjetnik umire za djelo
13. Umjetnika skidaju iz galerije
14. Umjetnika polažu u skladište
15. Umjetnik čeka uskrsnuće