Magija reportaže: Putopisne sličice iz Indije i Nepala

Predavanje 19.02.2019. | utorak Knjižnica Staglišće Početak događanja: 18 sati
Zlatko Herljević, novinar i urednik. Rođen je 1956. godine u Rijeci. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Tijekom svoje  37 godina duge novinarske karijere izvještavao je  kao vanjskopolitički novinar iz mnogih europskih zemalja, Dalekog istoka i Jugoistočne  Azije, Srednjeg  istoka, Južnoafričke Republike i  ruskog Sibira.
Predavač je  na  preddiplomskim studijima  Novinarstvo i Odnosi s javnošću i studij medija  Veleučilišta VERN' u Zagrebu i vanjski  suradnik na studiju Novinarstvo Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se  profesionalno bavi od 1982. godine. Radio je na  novinarskim i uredničkim poslovima  u  dnevnicima Večernji list i Vjesnik  te u  Teletekstu  HRT-a. Urednik-mentor je u studentskim  novinama Global. Uređivao je  UniSport, reviju   Hrvatskog akademskog sportskog saveza  i  portal Europskih sveučilišnih  igara Zagreb – Rijeka 2016. Sudionik je i predavač  na FraMaFu festivalu reportaže i reportera  (framafu.com).
Izvještavanje uvijek podiže adrenalin, osobito zbog novinskih rokova, no  vrijeme koje izvjestitelju ostane na raspolaganju  nakon što je poslao tekst, samo  je njegovo, navodi Herljević.  Tada upoznaje  ljude i običaje zemalja, tada pronalazi likove za kraljicu svih novinskih formi – putopisnu reportažu. To je forma  koja nema ograničenja, a teoretičari je  zbog beletrističkog stila pisanja  smještaju između književnosti i novinarstva. Za reportažu je važno izabrati glavni lik oko kojeg se vrti cijela priča, a to su, u slučaju  našeg autora  u pravilu, mali ljudi koji žive svoje 'obične živote'.
Bio je pokretač  ili  član  tima na  brojnim medijskim  projektima i sudionik simpozija na temu suvremenog novinarstva.
 

Želite li na brzinu udahnuti mirise Indije, vidjeti njene boje, zaviriti joj pod skute, a nemate vremena krstariti zemljom uzduž i poprijeko jer bi to trajalo mjesecima – dođite u Delhi. Ali, reći će vam Indijci – učinite to u rano jutro i pazite da to bude stari dio grada. Indija u malom jedva je koji kilometar od strogog centra Delhija, u susjedstvu Crvene tvrđave, simbola mogulske snage i graditeljskog umijeća. Uske uličice pretrpane uličnim trgovcima, brijačnicama na otvorenom, pokretnim kuhinjama, svetim kravama, vozačima rikši....Nema teorije da će stranac umaći budnom oku dugobradih astrologa (neobično cijenjenih među Indijcima), koji će mu za dva, tri dolara sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je voljen od dviju žena – svoje majke i svoje supruge.

                                                                                                                                                            Zlatko Herljević