Medijska istraživanja

Tribina 20.02.2020. | četvrtak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 18.00 sati

Časopis Medijska istraživanja/Media Research je časopis znanstveno-stručnog i kulturološkog profila za područje medija i novinarstva. Indeksira se u data bazama SCOPUS, Sociological Abstracts (SA), Linguistic and Language Behavior Abstracts (LLBA), Social Planning/Policy & Development Abstracts (SOPODA), Current Index to Journals in Education (CIJE). Javno je dostupan u online bazi HRČAK - Portal znanstvenih časopisa RH (MZOS, Srce i HIDD; http://hrcak.srce.hr) te na međunarodnome portalu DOAJ (Directory of open access journals; https://doaj.org/).
Pokrenut je 1995. godine i izlazi redovito dva puta godišnje. Osnovna uređivačka koncepcija časopisa je multidisciplinarni i interdisciplinarni pristup u istraživanju i proučavanju medija i novinarstva, suradnja s domaćim i stranim medijskim stručnjacima i autorima, zalaganje za suvremena teorijska i empirijska istraživanja i analize masovnih medija i komuniciranja i uvažavanje znanstvenih standarda publiciranja.
Cilj i svrha časopisa je pridonijeti razvoju teorije novinarstva u Hrvatskoj, omogućiti svima koji se praktično ili teorijski bave medijima publiciranje radova na jednome mjestu, a rezultate istraživanja učiniti lakše dostupnima domaćim i stranim proučavateljima medija; razvijati kulturu medijskog komuniciranja.
Časopis je namijenjen medijskim proučavateljima, profesorima i studentima, medijskim profesionalcima i kulturnoj javnosti koju zanimaju suvremene političke, ekonomske i kulturne promjene društva u dimenziji medija.
Časopis propituje medijske politike i regulativu; političku, ekonomsku i kulturnu ulogu medija u društvu; odnose između medija i društva na lokalnoj i na globalnoj razini; utjecaj novih tehnologija na masovnu medijsku komunikaciju i društvo, utjecaj medija na političku kulturu i razvoj civilnog društva.
Primamo znanstvene radove na hrvatskom i stranim jezicima koji teorijski ili empirijski istražuju medije ili druge društvene diskurse u kontekstu medijske komunikacije i prakse. Radi osiguranja znanstvene izvrsnosti, radovi prolaze dvostruku anonimnu recenziju. Časopis ne naplaćuje troškove postupka recenziranja, kao ni, ako je rad prihvaćen, troškove objave rada.

https://hrcak.srce.hr/mediaresearch