Meridijani

Susret 16.01.2019. | srijeda Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 19.00 sati Skupina autora
Ovaj broj „Meridijana“, koji kao i uvijek izlazi na 120 ilustriranih stranica, predstavit će glavni urednik i jedan od autora napisa, akademik Dragutin Feletar, autor teme o cunamiju geolog prof. dr. sc. Tihomir Marjanac te direktorica Petra Somek i novinar-urednik Hrvoje Dečak. Inače, časopis „Meridijani“ ove godine slavi 25 godina neprekidnog izlaženja.      
Glavna tema novog, 204. broja „Meridijana“ je rijeka Drava. Pod naslovom „Rijeka na prekretnici“ biolog Goran Šafarek i akademik Dragutin Feletar pitaju se hoće li u budućnosti prevladati interesi za daljnjom gradnjom hidroelektrana na toj rijeci i betonizacijom obale ili će se Dravi pristupiti u skladu sa suvremenim poimanjem rijeka, kako bi se očuvalo njezino prirodno bogatstvo. Dodane su i zanimljivosti poput one kako je Drava 1712. godine „preselila“ Legrad iz Međimurja u Podravinu, zašto nastaju meandri i mrtvice, kako je izgledala dravska splavarska mornarica te može li se i danas u Dravi naći zlato.
O pošasti cunamija, koji je nedavno opet pogodio Indoneziju, piše prof. dr. Tihomir Marjanac na temelju stradanja indonezijskog otoka Sulawesija i  tumači mehanizam nastanka tog razornog prirodnog fenomena.
Doc. dr. sc. Nikola Poljak donosi veliku reportažu o japanskoj regiji Kansai, u kojoj je proveo nekoliko tjedana. Pišući o tom kulturnom i povijesnom srcu Japana, autor opisuje prošlost, kulturne spomenike, tradicionalna jela i pića, ali i svakodnevni život.
„Meridijani“ objavljuju i posljednji napis meteorologa Milana Sijerkovića, dugogodišnjeg suradnika časopisa. Tekst govori o tome kako će izgledati svijet bliske budućnosti, zahvaćen klimatskim promjenama.