Mihaela Rašica: Slikarski dnevnik

Izložba 15.02.2021. - 13.03.2021. Knjižnica Dubec
Ovdje postavljene slike i crteži nastajali su u različito vrijeme i pod različitim okolnostima, međutim povezuje ih zajednički dnevnički karakter. S obzirom da su izloženi u relativno malenom, ali živom i nastanjenom prostoru knjižnice, većinom se radi o radovima manjih i srednjih formata. Među njima je najviše autoportreta od kojih je dio nastajao u uskom vremenskom periodu, gotovo svakodnevno. Navika slikanja svog lika postala mi je zanimljiva jer omogućuje bilježenje manjih i većih promjena bez da se, uvjetno rečeno, motiv mijenja. Na prizorima statičnih likova izmjenjuju se različiti načini slikanja, različite pojave u prostoru uokolo ili pak različite izvanjske okolnosti poput fizičkih promjena ili prolaska vremena (Autoportret s novom frizurom, Autoportret s aktom, Siječanjski autoportret). Osim autoportreta, pojavljuju se i intimistički portreti i interijeri, a za stolom u čitaonici dostupan je i sketchbook kao slikarski dnevnik u punom smislu riječi, prepun dovršenih i nedovršenih, uspjelih i neuspjelih radova i skica sa zabilježenim datumima i raznim lokacijama nastanka.
Kao studentici, svidio mi se upravo takav jedan postav koji nema stroge okvire teme, motiva i vremena kako bi bio što vjerniji prirodi stvaralačkog procesa. Ovdje postavljene slike i crteži pod zajedničkim nazivom Slikarski dnevnik presjek su mog dosadašnjeg studentskog istraživanja i nastojanja.

Podatci o autorici: 

Mihaela Rašica rođena je 20.10.1997. u Dubrovniku gdje je završila osnovnu školu Lapad i Opću gimnaziju Dubrovnik. Trenutno je na prvoj godini diplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek Likovne kulture, smjer- slikarstvo. Dobitnica je pohvale ALU za uspješan rad u akademskoj godini 2017./2018. i pohvale magna cum laude iz latinske klasifikacije za prvostupnike u akademskoj godini 2019./2020.
Do sada je objavila jednu autorsku zbirku poezije Strune i Stihije (2020.) te nekoliko tekstova u književno-umjetničkim časopisima, sudjelovala s autorskim filmskim uradcima na filmskim festivalima te izlagala na nekoliko skupnih izložbi u Zagrebu, Rijeci i Osijeku.
 

Slikarski dnevnik