Mijo Drašković - Ono nešto

Izložba 07.09.2017. - 02.10.2017. Knjižnica Marije Jurić Zagorke
Mijo Drašković
"Mijo Drašković ovom nas je izložbom počastio pregledom svojeg stvaralaštva od trenutka ovladavanja metierom, pa sve do otkrivanja prostora u njegovoj oblikovnoj i kolorističkoj ornamentalnosti. Ovakvo viđenje i tumačenje prostora rezultat je, dakako, autorove stvaralačke osobnosti, naročitog promatranja svijeta i potvrda postojanja umjetničkog doživljaja koji se rađa i razvija zajedno sa slikarskim znanjem.
Mijo Drašković nikada nije nalazio smisao u pukom kopiranju viđenog pa nije bilo opasnosti da mu zanat, vještina, postanu ciljem ne sredstvom. Naprotiv, ponekad je nastojao izraziti osobni doživljaj na način koji je privremeno nadilazio mogućnosti, onako kako su to činili neki veliki slikari u istom nastojanju.
Na izloženim radovima sa zadovoljstvom možemo promatrati spomenuti kontinuitet. Od staloženih pejzaža pa do trenutaka kada prvi puta prividno nestaju planovi, dubina, (šuma Kalvarija) da bi ustupili mjesto fascinaciji odnosima boja i pripadajućim im oblicima – uvjetno rečeno – ornamentima, već jasnim na slikama Lošinja. No, bez obzira kojem radu pristupili okupat će nas energijom kojom zrače, vrtloženjem života – još mirnog i odmjerenog u tonski staloženim masama stabala i njihovim krošnjama prije, poslije oluje ili u sumraku, do ritmički rasplesanih debala i prostora među njima, koji se rađaju u jarkom svjetlu i komplementarnoj sjeni mediteranske scenografije. I upravo je, čini se, ovaj susret velike slavonske duše, otvorene i spremne na upoznavanje različitosti, sa žarkim podnebljem Lošinja i Mljeta isprovocirao nastanak nove kvalitete čijoj mladosti svjedočimo i čijem se neminovnom daljnjem razvoju radujemo."
Ozren Feller, akademski kipar

Mijo Drašković rođen je 1963. godine u Pakracu. Tu je završio i srednju školu. Studirao je na kineziologiju u Zagrebu, diplomirao 1988. godine. Od tada je zaposlen u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava, u Zagrebu. Slika preko dva desetljeća, bio je polaznik slikarskih škola „Bazilika“ i „Velebno“.