Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige 15.10.2017. - 15.11.2017. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića

Odjel za odrasle 

Prevaranti: Iskupljenje - predstavljanje knjige Dorotee Vučić biti će popraćeno razgovorom s autoricom i urednicom izdanja, a predstaviti će se i nakladnik, izdavačka kuća Funditus (17.10. u 19,00 sati) _
Udahnuti svjetla pozornice - predstavljanje knjige Marija Kovača, a Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život izvest će ulomak iz predstave prema djelu Ive Andrića Prokleta avlija (15.11. u 18,00 sati)

Galerija Prozori 

Ana Kuzmanić: Ovo nije kutija - autorica propituje prezentacije roda i moguće odmake od stereotipa u slikovnicama dostupnim u knjižnici. U projektu sudjeluju Dubravka Zima i Marijana Hameršak (24.10.)
Andreja Kulunčić i Zrinka Užbinac: Art-Act-Box: razgovor o izvedbi izložbe - ART-ACT-BOX je rasklopivi objekt za izvedbu izložbe temeljen na umjetničkom materijalu i metodama iz 60-ih i 70-ih kao dijelu institucionalne kritike, aktiviranja zajednice i kritike društveno-političkog sustava (9.11. u 19,00 sati)
Nadija Mustapić: 2+2=5 - izložba kojom autorica tematizira matematički izraz koji se provlači kroz svakodnevni život kao i neke političke principe (13. 11. - 27.11.)
Formati sjećanja - teorijsko-praktična radionica tematiziranja sjećanja kroz različite umjetničke forme


Odjel za djecu i mlade

17. 10. u 11 sati
Julia Donaldson: Ružna petorka (Ibis grafika) - predstavljanje nove slikovnice književnice za djecu te prateća radionica koju vodi profesionalna pripovjedačica Srebrenka Peregrin.
19. 10. u 11.30 sati
Susret s književnicom Ivanom Adlešić: Stepenice do neba.
S pojavom serije knjiga Sue Townsend o Adrianu Moleu u formi dnevnika, takva forma postaje omiljena u adolescentskoj književnosti. U formi dnevničkih zapisa napisan je i roman Ivane Adlešić. Šesnaestogodišnji gimnazijalac Ivan dobio je zadatak od profesora hrvatskog jezika pisati dnevnik. Predstavivši se kao dečko koji voli glazbu, filmove, druženje, Ivan u formi tinejdžerskog dnevnika opisuje događaje iz svakodnevnog života.
25. 10.  u 10 sati
Susret s prvim razredima: upoznavanje s knjižnicom te vodstvo kroz izložbu Galerije Prozori  Ovo nije kutija.
13.11. u 10 sati
Susret s književnicom Vlatkom Planinom: predstavljanje bajkovito-fantastične trilogije za mlade Jegulja, Kralj i bajka i Povratak vještice te fantastičnog teen romana Wend.
14. 11. u 11 sati
Susret s književnicom Danicom Juričić Spasović  - predstavljanje romana za mlade Vodim te u Tokio.
Svi su u prvom romanu Danice Juričić Spasović Volim džudo, volim Sandru postali bolji – osim jednog. Upravo o njemu, o negativcu, o „izgubljenom dječaku”, o tinejdžeru koji je otišao krivim putem i koji se ne može lako vratiti. Kad padne u ruke policije, Goran shvaća da će iz lošega društva teško izaći i da ga tek sada čeka pakao.  Ali usred mračnog dijela priče događa se čarolija dobrote. Na neobičan način Goran dobije priliku za povratak jer zrnca dobra mijenjaju njegov svijet.
6. - 12.11. (detaljan raspored uskoro)
Čitajmo im da bi čitali! - izložba tima za didaktička sredstva DV “Cvrčak”; logopedi i odgajatelji osmislili su i izradili senzomotorne slikovnice zajedno s djecom. Izložbu će pratiti radionice o izradi didaktičkih sredstava. 
U dogovoru sa školama:
Kvizomanija - istražujemo povijest pismenosti i knjige od početaka do današnjih dana. Kviz i igra asocijacija na zadanu temu.