Mladen Šutej - Sam preko Pacifika

Predavanje 27.09.2018. | četvrtak Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 19:30 sati Mladen Šutej
Ove oceanske priče na neki su način nastavak i nadopuna onih objavljenih prije desetak godina u knjizi PRIČE S OCEANA. Nije da sam u međuvremenu ponovno objedrio svijet, niti je riječ o istim temama ili prepričavanju onoga što sam napisao u drugim knjigama. Naprosto, dozvolio sam si slobodu da kažem koju riječ više o sebi. Tko me pozna zna da godinama sustavno izbjegavam pitanja i razgovore u kojima sam ja glavna tema, jer oduvijek smatram da je to manje važno od onoga što sam vidio i doživio. Stoga sam ovaj put više pisao o svojim razmišljanjima, dilemama, strahovima, neznanju, zbrci, muci i svemu u čemu sam se ponekad našao. Kroz tridesetak godina jedrenja po oceanima bilo je bezbroj situacija u kojima se čovjek nađe pred toliko širokom lepezom pitanja da se često sasvim izgubi, jer toga je naprosto previše. Bilo je mnogo lijepoga, ali ne treba zanemariti ni ono drugo. U tom velikom vremenskom rasponu bilo je situacija u kojima su slučajnosti, usputna poznanstva ili sasvim neplanirani događaji potpuno izmijenili tijekove projekta, smjerove jedrenja i moj način ponašanja. To je za mene bio veliki dobitak, jer poznanstvo s drugim ljudima, slušanje njihovih priča, znanje i iskustvo, načini razmišljanja...  zaista je nešto neprocjenjivo. Puno važnije od palmi na pješčanim plažama, bistroga mora i pasatnih oblaka. Kad samo pomislim... da sam kao diplomirani inženjer ostao raditi u nekom projektnom birou struke za koju sam se školovao, koga bih sada poznavao. Pedeset... stotinjak ljudi. Osim onih iz djetinjstva, svi ostali bili bi osobe iz istog kruga i faha s vrlo sličnim načinom gledanja na ono što nas okružuje. Radost i uspjeh mjerio bi se veličinom stana ili automobila, brojem ljubavnica (a tu svi lažu) i stanjem na bankovnom računu ili... tko bolje priprema roštilj i može popiti više piva.....
                                                                                                                                                                               
Iz uvoda Ocean i druge priče (Geonaval : Zagreb, 2017.)



Mladen Šutej je neumoran u opisivanju svojih dogodovština, baš kao što je bio ustrajan da sve plovidbe Hira 3 i Hrvatske Čigre dovede do kraja. Knjiga nam otkriva i neke male tajne o kojima je nerado govorio u javnosti. Što se mota po glavi čovjeku koji jedri sam trideset i četiri dana preko Tihog oceana? Kako to da te u zatvoru oslovljavaju s Vi, a na sudu ti skinu okove i dobiješ croissant? Kako ploviti i pristajati po rijekama? Zbog čega je jednodnevni boravak u Montevideu imao posljedice na plovidbu u Arktiku?! Mladen otvoreno piše o svojim nedoumicama kad ga je napustio član posade: pita se da li je dovoljno psihički stabilan suočiti se s posljedicama samačke plovidbe i je li dorastao tom izazovu u jedriličarskom pogledu.
Očito je da su mu se u životu stvari puno puta zakomplicirale usprkos vrlo pažljivom planiranju, ali on je te situacije uspio okrenuti u svoju korist. Najbolje ga je opisao, u samo dvije rečenice, predsjedavajući kongresa na kojemu je Mladen održao predavanje o Greenlandu:
- Mladen Šutej je u stanju smisliti najkompliciraniji, gotovo neostvariv projekt.
I onda na opće zaprepaštenje…realizirati.
Ova knjiga je mali dio toga njegovog vrlo zanimljivog jedriličarskog iskustva.

                                                                                                                                                                                                                                               I. K. (lipanj 2017.)