MOF - Manifest of Freedom / Marijana Ivanešić

Izložba 11.12.2017. - 22.01.2018. Knjižnica Kustošija Marijana Ivanešić
MOF – Manifest of Freedom

Lutke su nastale pod utjecajem izgubljene životne energije smisla, u ovom sivom besmislu.
Lutke koje su spasile sačuvati zdrav razum i ljudsku dušu sa svim svojim plemenitim mislima.
Lutke koje su nadahnule tisuće istih ili sličnih.
Lutke koje spajaju svakodnevnicu u jedan viši humani smisao.
Drugi se mogu smijati, mogu omalovažavati, mogu biti ljubomorni, očiti u svojoj zloći pod krinkom dobrote. Drugi jednostavno mogu biti što žele, ali vi jeste ili niste.
U lutke su utkane najdublje, najiskrenije misli ljudskosti, dobrote i višeg značenja života.
U njih je utkana potpuna sloboda na svim područjima.
U njih je utkana veličanstvena vizija dobrote.
U njih je sašivena potrebna sloboda svih nas.
 
Na žalost danas sloboda košta. I TO JAKO PUNO. Sloboda košta oslobađanja od svih površnih, lažnih odnosa. Sloboda iziskuje potpunu istinu, prema samome sebi. Sloboda traži osamu i duboku introspekciju. Tko je spreman na sve to, taj je spreman i kupiti lutku. Jer ona je podsjetnik kako uvijek trebamo ostati vjerni sebi. Trebamo ostati vjerni svojim duboko skrivenim, potisnutim talentima. Trebamo ostati vjerni svojim vizijama, usprkos neprestanim očekivanjima drugih. Drugi od vas uvijek nešto očekuju i što više ispunjavate njihove želje, miljama ste udaljeni od svojih. Što više udovoljavate svojim željama, miljama ste udaljeni od drugih. Što odabrati? Vi odlučite sami. Ali ako kupite lutku instalirajte ju na vidljivo mjesto u svom okruženju gdje najviše boravite i sjetite se sebe. Vratite se k sebi. Lutka će vas samo gledati, nikada vam ništa neće reći, ali Vi ćete znati njezino značenje. I što ste više udaljeni od sebe lutka će vam ići na živce, ali što ste bliži sebi shvatit ćete njezinu vrijednost. Želim vam svima puno ljubavi i podrške na putu samospoznaje, jer to je jedino što nam svima uistinu treba LJUBAV I PODRŠKA. Budite ono što jeste. Ona će vas podsjetiti da to nikada ne zaboravite. Hvala Vam svima. Volim Vas.     
Marijana
  
Marijana Ivanešić, rođena 01.02.1974. godine, dipl. soc. radnik je i dramski pedagog. U radu s korisnicima, studentima, stručnjacima najviše koristi razne kreativne tehnike (dramske, teatar sjena, lutke, likovne tehnike) te komunikaciju i interakciju umjetnosti i pedagogije. Korištenjem kreativnih tehnika potiče se apstraktno mišljenje – izlaženje iz okvira poznatog. Evidentno je kako se izlaženjem iz zone poznatog često dolazi do novih kretivnih rješenja postojećih problema. Na taj način propituju se stavovi, razmišljanja i ideje o raznim temama kojima smo izloženi. Tako je i nastao autorski rad izrade lutaka pod nazivom MOF – Manifest of Freedom.

Izložba je dio akcije Prijateljstvo.