Moj život – moja poruka

Izložba 20.04.2017. - 08.05.2017. Knjižnica Vrapče
Izložba kojom otvaramo Dane Indije u Knjižnici Vrapče predstavlja reprodukcije karikatura proslavljenog indijskog karikaturista Range, punim imenom N. K. Ranganathana, čiji su prikazi Mahatme Gandhija u samo nekoliko poteza postali slavni u cijelome svijetu. Ranga je autor i vlasnik najveće zbirke od oko 2000 karikatura indijskih i međunarodnih državnika i slavnih osoba s njihovim autogramima. Svoju je karijeru započeo u tjedniku “Shankar’s Weekly”, a kasnije je svoje crteže objavljivao u mnogim drugim tiskovinama kao što su “The Statesman”, “The Indian Express”, “The Tribune”, itd. Izdao je također i nekoliko knjiga sa svojim crtežima, a poznat je bio po tome što je karikature često izrađivao za vrijeme intervjua za All India Radio (AIR) te bi na kraju osobu zamolio za autogram uz crtež nastao u nekoliko vještih poteza. Nakon što ga je Nikita Hruščov jednom prilikom zamolio za kopiju karikature, Ranga je počeo crtati po dvije karikature istovremeno kako bi jednu mogao zadržati za sebe a drugu pokloniti svome sugovorniku. Koliko je poznato, drži nacionalni indijski rekord po broju karikatura s potpisom nacrtane osobe.

Ranga je između ostaloga poznat i po svojim crtežima Gandhija, koji ga je inspirirao svojom životnom pričom punom hrabrosti, odlučnosti i snage volje. Da bismo naglasili važnost Gandhija danas, uz Rangine crteže dodali smo izložbi i Gandhijeve poruke, aktualne i danas, u rješavanju mnogih društvenih, političkih i ekoloških problema. Jedan od važnih pojmova koje je Gandhi uveo svakako je satjagraha budući da je ona u središtu Gandhijeve filozofije nenasilja.
Riječima Gandhija: “Pojam satjagraha smislio sam u Južnoj Africi da bih dao ime snazi kojom su se Indijci tamo borili punih 8 godina (1906. - 1914.). O satjagrahi sam govorio kako bih napravio razliku između te snage i pokreta koji su tada bili prisutni u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi pod imenom pasivnog otpora.”

Gandhi je prvi čovjek u povijesti koji je načelo nenasilja proširio s pojedinačne na društvenu i političku razinu. Njegovo je ime sinonim za životni stav koji je nepovratno promijenio tijek povijesti te koji i danas utječe na svijesti milijuna ljudi.

Izložbu je Knjižnici Vrapče privremeno ustupio Indijski kulturni centar u Zagrebu.