Mojim rukama

Izložba 24.06.2020. - 31.07.2020. Knjižnica Savica Odjel za odrasle Roman Fraj-Sladoljev
Povijesno doba slavnih vitezova i ratnika ili izmaštani svijet ratničkih filmova i knjiga na ovoj izložbi evociraju precizno i majstorski ručno izrađeni izlošci, koji predstavljaju modernu reprodukciju različitih dijelova ratničke opreme poput kaciga, maski, žičanog oklopa, štitnika, tobolca za strijele… Za izradu predmeta korišteni su različiti materijali: karton, plastika, metal, koža, glina, a sam proces nastanka pojedinih izložaka, poput žičanog oklopa, trajao je i do nekoliko mjeseci.

O svojim modelarskim početcima i svojem nesvakidašnjem hobiju autor izložbe napisao je:

„Bio sam još dijete staro desetak godina kada sam prvi put vidio nekoga kako ni od čega izrađuje nešto prelijepo. Na rivi u Vodicama, gdje od malena ljetujemo, starac je izrađivao brodiće od kamena plavca. Ne bih nikada pomislio okušati se u tome što je starac radio da brat nije počeo raditi isto što i on. I tako sam se, gledajući brata kako od običnog kamena izrađuje brodiće i druge skulpture, i sam okušao u tome. Tu je počelo moje zanimanje za ručne radove.

Tijekom djetinjstva bavio sam se svačime. Bilo je tu kartonskih i papirnatih oklopa, raznih kaciga iz filmova i igara, nekoliko tobolaca za strijele, predmeta od kože, drvenih konstrukcija, srednjovjekovnog oružja od spužve, kartona, drveta i metala, štitova, metalnih oklopa... Kako me neko područje bilo privuklo, tako bi mi došla ideja da izradim nešto vezano uz tematiku koja me u tom trenutku zanimala.

Prvo veliko djelo izradio sam nakon što sam prvi put pogledao film „300“ na televiziji. Odmah sam htio biti Spartanac i na YouTube-u sam pronašao video kako kaširanjem izraditi spartanski oklop. Napravio sam kacigu, prsni oklop, štitnike za podlaktice i cjevanice, a djed mi je napravio koplje, mač i štit tako da sam imao puni set. Neko sam se vrijeme bavio i streličarstvom. Tu je nastao kožni tobolac koji je izložen. Uglavnom bih dobio inspiraciju gledajući neki film ili igrajući kakvu kompjutorsku igricu. Ona djela koja bih tjednima istraživao kako napraviti, ujedno su i djela s kojima bih bio najmanje zadovoljan. Uvijek bi postojala neka sitnica s kojom ne bih bio zadovoljan. Tako ovo izloženo metalno odijelo, engleski zvano „chainmail“, koje je moj najveći projekt do sada, sadrži jako puno sitnica s kojima nisam zadovoljan. Kada god ga pogledam, počnem razmišljati o tome kako ću ga ponovno izraditi i popraviti sve nesavršenosti, no uz fakultet i posao, više ne nalazim toliko vremena koje bih mogao posvetiti samo tome. No, unatoč manjku vremena, moja strast prema ručnoj izradi i radu nije splasnula.

Sada slobodno vrijeme provodim isto kao i vrijeme na poslu, bavim se 3D modeliranjem, no za razliku od posla, kod kuće radim na svojim projektima i idejama, koji samo čekaju da ih oživim i izvan računala.“

Roman Fraj-Sladoljev rođen je 31. listopada 1998. godine u Zagrebu gdje je završio Osnovnu školu Većeslava Holjevca te maturirao u X. gimnaziji „Ivan Supek“, matematički smjer. Trenutno je student treće godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje, smjer proizvodno inženjerstvo. U slobodno vrijeme radi preko Student servisa u tvrtci „Končar – generatori i motori“ gdje se bavi 3D modeliranjem i izradom tehničke dokumentacije.