Molekule koje su promijenile svijet

Izložba 25.10.2017. - 08.12.2017. Knjižnica Vrapče
Svijet oko nas i mi sami sastojimo se od molekula. Neke od tih molekula izuzetno su utjecale na razvoj čovjeka, oblikovale su način na koji živimo i mislimo, dok su druge snažno utjecale – i stalno utječu – na ustroj ljudskih zajednica, našu komunikaciju i društvene odnose. Izborom 25 molekula koje su najsnažnije oblikovale svijet u kojem živimo autori izložbe i knjige Molekule koje su promijenile svijet uče nas (ili podsjećaju) kako funkcionira svijet oko nas i društvo koje smo stvorili i koje razvijamo.

Izuzetan napredak znanosti u posljednjih 50 godina, osobito razvoj molekularne biologije i novih materijala, doveo nas je na prag nove znanstvene revolucije. Tako su nam računalna tehnologija i nanotehnologija omogućile da vidimo dublje u materiju i počnemo ne samo razumijevati, nego i mijenjati tvari na molekularnoj, atomarnoj i subatomarnoj skali. Često se danas kemija naziva i molekularnim inženjerstvom, a novi materijali ubrzano postaju dio naše svakodnevice.

Izložba Molekule koje su promijenile svijet posvećena je molekulama koje su mijenjale nas život, kulturu i društvene tokove. Uz pomoć stereoskopskog 3D prikaza strukture i dodatnih informacija, prikazana su ne samo njihova iznimno zanimljiva svojstva, povijest i primjena, već i česti sukobi teorije i primjene, očekivanja i rezultata koji prate tijek znanstvenih otkrića. Neke od prikazanih molekula, poput vode i ugljičnog dioksida, postoje od samih geoloških početaka Zemlje, dok su druge (polietilen, i DDT) nastale u kemijskim laboratorijima. Neke imaju sasvim jednostavne strukture sastavljene od svega nekoliko atoma, dok su druge toliko kompleksne da su kemičarima trebale godine kako bi ih pripravili metodama kemijske sinteze. Ipak, svima je zajedničko da su mijenjale i još uvijek mijenjaju naš život, društvo, povijest i način na koji vidimo i razmišljamo o svijetu.  Dvije su molekule osobito utjecale na razvoj novih tehnologija koje mijenjaju svijet i imat će veliku ulogu u budućnosti: DNK i fuleren, čije je razumijevanje pokrenulo razvoj molekularne biologije i nanotehonlogije.

Molekule su prikazane u 3D formatu i gledaju se 3D naočalama.
 
Autori izložbe:
Ideja: Ljiljana Fruk (Sveučilište u Cambridgeu, UK), Bernd Lintermann (ZKM, Karlsruhe, Njemačka) (2011. i 2015.)
Suradnici: Ishtiaq Ahmed, Dennis Bauer, Sinem Engin, Bianca Geiseler, Dania Kendziora, Marko Miljević, Andre Petershans, Lukas Stolzer  (Karlsruhe Institute of Technology, Karlsruhe, Njemačka)
Grafička obrada: Christina Zartmann, Renata Sas (ZKM)
Programiranje: Bernd Lintermann (ZKM)
Tehnika: Manfred Hauffen (ZKM)
Izvedba: Centar za umjetnost i medije (ZKM | Institut za vizualne medije, Kalrsruhe, Njemačka).


Opisi molekula prikazanih na ovoj izložbi preuzeti su iz knjige 25 molekula koje su promijenile svijet, ArTresor naklada, Zagreb, 2016. Namijenjeni su prije svega mladim čitatelji/ca/ma, pa za njihovo razumijevanje nije neophodno predznanje iz kemije. Autorica dr. Ljiljana Fruk napisala ih je upravo za navedeno izdanje.

Knjiga 25 molekula koje su promijenile svijet sadrži i opise molekula za odrasle čitatelje, što ih je autorica napisala za knjigu iz koje su preuzeti: Molecular Aesthetics, ur. Peter Weibel i Ljiljana Fruk, Centar za umjetnost i medije ZKM / MIT Press, Karlsruhe–Cambridge–London, 2013.

Stereoskopske ilustracije na posterima i u knjizi temelje se na interaktivnoj 3D instalaciji Molecules that Changed the World Ljiljane Fruk i Bernda Lintermanna.