More na dlanu

Izložba 04.06.2018. - 30.06.2018. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Centar za rehabilitaciju Zagreb
Centar za rehabilitaciju Zagreb ustanova je u djelatnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Rad Centra organiziran je u sjedištu, u dvije podružnice i dvije dislocirane jedinice. Djelatnost Centra je pružanje socijalnih usluga djeci s intelektualnim teškoćama i djeci s intelektualnim i pridruženim teškoćama u razvoju te pružanje socijalnih usluga odraslim osobama s intelektualnim teškoćama te osobama s intelektualnim teškoćama uz dodatna oštećenja (mentalna, tjelesna, osjetilna i druga oštećenja zdravlja).
Organizirano stanovanje je socijalna usluga kojom se jednoj ili više osoba tijekom 24 sata dnevno uz organiziranu stalnu ili povremenu pomoć stručne ili druge osobe, u stanu ili izvan stana, osiguravaju osnovne životne potrebe te socijalne, radne, kulturne, obrazovne, rekreacijske i druge potrebe. Usluga organiziranog stanovanja Centra za rehabilitaciju je namijenjena svim osobama s intelektualnim teškoćama kojima je potrebna podrška da bi ostvarile svoje pravo na život u zajednici. Usluga organiziranog stanovanja temelji se na filozofilji inkluzije, principima osobno usmjerenog pristupa i aktivne podrške.
Inkluzija je proces uključivanje osoba s različitim oblikom invaliditeta u što aktivnije i ravnopravnije sudjelovanje u društvu, kao što su to i osobe s intelektualnim poteškoćama. Jedan od oblika je i organizirano stanovanje, kojim se osobama s teškoćama uz stručnu pomoć omogućuje da žive što samostalnije u društvu, a ne da čitav život provedu "izolirani" u nekoj ustanovi, tj. institucionalizirani. Aktivna podrška pruža se u skladu s realnim potrebama u svakodnevnim aktivnostima u stanu, uključivanju u lokalnu zajednicu i korištenju resursa, samoodređenju, širenju krugova podrške, korištenju novčanih resursa.
Inkluzivne radionice dio su dislocirane jedinice Organiziranog stanovanja CRZ-a. Program rada inkluzivnih radionica sastoji se od niza kreativnih i smislenih aktivnosti, a s ciljem pružanja aktivne podrške osobama s intelektualnim teškoćama u zadovoljavanju njihovih potreba, optimalnom razvoju njihovih potencijala, samostalnosti, samozastupanju, samoodređenju i osobnom usmjerenom planiranju. Cilj i vizija inkluzivne radionice je podići kvalitetu života korisnika, plasirati unikatne ručno izrađene radove na otvoreno tržište rada, a prodajom omogućiti održivost inkluzivnih radionica stvarajući dodanu vrijednost kojom doprinose široj zajednici. Misija inkluzivnih radionica je zapošljavanje i socijalna integracija osoba s intelektualnim teškoćama u skladu s njihovim interesima, sposobnostima i potrebama, uz savjetodavni rad sa članovima obitelji i skrbnicima. Naglasak u radu se stavlja prvenstveno na korisnike usluga, promicanje neovisnosti i autonomije korisnika, njihovo sudjelovanje u normalizaciji života, te poštovanje njihovih ljudskih, građanskih i socijalnih prava. Korisnici sudjeluju u svim aktivnostima rada prema svojim mogućnostima. Kroz radne aktivnosti razvija se osjećaj osobne vrijednosti i korisnosti, zadovoljstva sobom i ispunjenosti života, ispunjavanje radnih i drugih obveza te socijalna inkluzija u sve oblike života i rada.

Proizvodi nastali na inkluzivnim radionicama izrađeni su od 100 % prirodnih materijala. Oslikani su bojama za tekstil koje su biorazgradive i sigurne za uporabu. Proizvodi su unikatni te su na svima naglašeni crteži korisnika. Proizvodi se u mini-serijama, prema narudžbama te postoji mogućnost personaliziranja istih. Neki od proizvoda su: ukrasni jastuci, ukrasne torbe, satovi za zid, zavjese, vrećice za boce, krevetnina, podlošci i torbe za dječja kolica, zaštitne ogradice za dječje krevetiće, vreće za spavanje za bebe, marame za dojenje, vreće za nošenje djece, platnene lutke za djecu.