Na Trnju sa zvijezdama: Luka Bekavac

Mjesec hrvatske knjige 13.11.2019. | srijeda Knjižnica Savica Početak događanja: 18 sati Odjel za odrasle Luka Bekavac
U okviru projekta „Na Trnju sa zvijezdama“ predstavljamo pisca, prevoditelja i teoretičara književnosti te nositelja prestižnih književnih nagrada Luku Bekavca.

Luka Bekavac rođen je 1976. u Osijeku. Komparativnu književnost i filozofiju diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojemu je i doktorirao, a od 2006. radi na Odsjeku za komparativnu književnost. Objavljivao je autorske tekstove i prijevode u časopisima Zarez, Tvrđa, Quorum , Gordogan, Frakcija, Književna revija, 15 dana, Akt, Književna smotra, Umjetnost riječi, Filozofska istraživanja i Performance Research te u emisijama Trećega programa Hrvatskoga radija i Radija 101.

Već prvim romanom Drenje (2011.) privukao je pozornost književnih krugova te bio nominiran za niz regionalnih književnih nagrada, a za drugi roman Viljevo dobio je Nagradu Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca za 2014. godinu, Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2014. te nagradu Europske unije za književnost 2015. godine. Za svoj treći roman Policijski sat, objavljen 2015., dobio je Nagradu Josip i Ivan Kozarac 2016. za knjigu godine u području književnosti. Godine 2017. objavio je i svoju prvu zbirku priča Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku.


Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.