Na Trnju sa zvijezdama: Monika Herceg

Susret 20.11.2019. | srijeda Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Početak događanja: srijeda, 20. studenog 2019. u 18:30 Odjel za odrasle
Foto: Nikola Kuprešanin
U okviru ciklusa Na Trnju sa zvijezdama s višestruko nagrađivanom pjesnikinjom Monikom Herceg razgovaramo o fizici poezije i poeziji fizike, o knjigama i knjižnicama, o pisanju i majčinstvu te o mnogim drugim zanimljivim temama.
Pridružite nam se!

Početak događanja: srijeda, 20. studenog 2019. u 18:30

Monika Herceg rođena je 1990. u Sisku, a srednju školu završila je u Petrinji. Studentica je fizike na Sveučilištu u Rijeci. Godine 2017. dobila je nagradu Goran za mlade pjesnike za najbolji debitantski neobjavljeni rukopis “Početne koordinate”, zbirka je objavljena 2018. godine, a potom nagrađena i Kvirinovom nagradom za mlade pjesnike, nagradom “Fran Galović” za najbolje književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta, nagradom Slavić za najbolji prvijenac objavljen 2018. godine i međunarodnom nagradom Mostovi Struge. Iste je godine dobila i nagradu Na vrh jezika za najbolji neobjavljeni rukopis, a knjiga naslova “Lovostaj.” objavljena je 2019. Osvojila je drugu nagradu na međunarodnom natječaju za poeziju Castello di Duino 2016. i prvu nagradu na regionalnom natječaju humoristično-satiričnog žanra Bal u Elemiru 2017. te nagradu Lapis Histriae 2019. za najbolju priču. Pjesme su joj objavljene u različitim časopisima i prevedene na nekoliko jezika, a nedavno joj je izbor pjesama objavljen i na francuskom jeziku (“Ciel sous tension”, L’Ollave, 2019.).




Kratki predah za uskrsnuće
Prašnjava duša Sylvije Plath
parkira se nepropisno
bogu u susjedstvo
s odlukom:
cijeli dan lovit ću mu
u inat
bilo kakve voljene ptice
i njihova srca mljeti u kavu
za besmislene razgovore
o njegovom
neizlječivom
strahu
od Eve




Na Trnju sa zvijezdama


Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.