Na žeravici spektra

Izložba 19.04.2019. - 19.05.2019. Knjižnica Knežija

Ana Narandžić, književnica i slikarica, nakon prvih slikarskih pokušaja upisuje autorsku školu slikanja kod akademskog slikara, profesora i pedagoga Vatroslava Kuliša. Imala je desetak samostalnih i više skupnih izložbi. Član je Hrvatske udruge kreativnih amatera (HUKA) i Webstilus kluba, koji promiče razvitak književnog i likovnog stvaralaštva. Njezina su književna djela nagrađivana.
"Slikovitost krajolika prenijeti u slikovitost slike osnovno je htijenje slikarskog pristupa Ane Narandžić. Ova mala igra riječi definira karakteristike njezina likovnog izraza, i što se tiče odabira motiva i same poetike. Kroz dijalog s ljepotom pitoresknog dalmatinskog pejzaža izrasta i stilistika poetskog realizma, primjenjene mjere realistične činjenosti i osvojene slobode u razradi forme. Motivika boje i svjetla koju nudi privlačnost mediteranskog bljeska Ana Narandžić je posvojila do stupnja slikarske uvjerljivosti, načina svojevrsne sinteze iskustva klasičnog likovnog jezika i osobne doživljajnosti. (...)
Ana Narandžić dosegla je potrebitu vještinu slikarske gradnje, nužnu za sintezu vanjskoga i unutrašnjeg krajolika, spoja izgleda i raspoloženja, odnosno emotivnosti opredmećenoj u silnicama boje i energiji poteza. Primjerice, njezine marine crnčićevske inspiracije dosegle su samosvojnost baš inzistiranjem na atmosferi, treptavosti u nemiru površine mora, razigranoj krijesti vala i stamenosti izboranog kamena. U njima se isčitava drama prirode i postojanja, upravo potresnosti događanja", riječi su profesora Stanka Špoljarića o slikarstvu Ane Narandžić.