Najstarije europsko slikovno pismo

Mjesec hrvatske knjige 12.11.2018. | ponedjeljak Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Početak događanja: 18 sati Odjel za odrasle dr. sc. Aleksandar Durman
U vremenu između 3000 - 2600. pr. Kr. desnu je dunavsku obalu, krajnjeg istoka Hrvatske, zaposjela indoeuropska populacija koju znamo kao vučedolska kultura. Vučedolska je kultura najbolji europski odgovor na najveći povijesni civilizacijski skok koji počinje s 3000. godinom prije Krista s pojavom prvog pisma i ustrojstvom država. Istodobna je Sumeranima u Mezopotamiji, Starom carstvu u Egiptu ("Doba piramida") i ranoj Troji (I i II). Najveći dio njihovog crnog keramičkog posuđa je ukrašen bijelom i crvenom inkrustacijom, koji joj daje i poseban vizualni efekt. Ukrasi na njima su najčešće poruke  - svojevrsno slikovno pismo koje nas upućuje i u sfere dnevnog i duhovnoga života kulture,  a najčešće je prikazana nebeska simbolika.
 
Iz Hrvatske enciklopedije:
 
Durman, Aleksandar, hrvatski arheolog (Zagreb, 4. III. 1949.). Diplomirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje od 1976. djeluje kao profesor. Bavi se arheometalurgijom, problemima apsolutnog datiranja, komunikacijama. Vodio brojna arheološka istraživanja prapovijesnih i antičkih lokaliteta; opsegom se ističu Vinkovci – Hotel i Vučedol, koji idu u red najvećih prapovijesnih istraživanja u Hrvatskoj. Glavna djela: Vučedol: treće tisućljeće p.n.e. (1988), Vučedolski Orion i najstariji europski kalendar (2000), Vučedolski hromi bog – Zašto svi bogovi metalurgije šepaju? (2004).