Nikolina Manojlović Vračar: Drvca za izložiti

Izložba 26.10.2016. - 27.11.2016. Knjižnica Kajfešov brijeg Nikolina Manojlović Vračar
„Kreativan, pretencioznosti oslobođen pristup korištenju jednostavnih oblika (inače predviđenih za utilitarnu uporabu) čini ove skupne forme razigranim i uvjerljivim, kako u izrazu, tako i u dojmu. Kolorit dodan sirovom drvu ne poništava i ne skriva njegov izvorni karakter, već naglašava, dodajući mu novu dimenziju koja poziva gledatelja da pomnije promotri i analizira skulpturalne grupe.
Kompozicije od kvadara mogu u sjećanje prizivati djetinju igru s kockama, asocirati na vertikale gradova ili imaginarnih pejzaža, no mogu osvajati prostor kao čisto apstraktni objekti s mogućnošću povezivanja u istalacije. To je umjetnost koja pruža ruku prijateljstva gledatelju.
Bez otkliznuća u suvišno, zbijene kvadrične grupne forme koncentriraju našu pozornost na ono esencijalno, otvarajući nam mogućnost bezbroj asocijacija i tumačenja. Pritom, uspijevaju biti začuđujuće vedrim, toplim i humanim.“ (Sanja Pribić)
 
Nikolina Manojlović Vračar rođena je 1976. U Zagrebu, gdje je 2001. diplomirala slikarstvo u klasi prof. A. Rašića na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti. Članica je HDLU-a i HZSU-a. Sudjeluje na skupnim izložbama, a izlaže i samostalno, bavi se land-artom, urbanim intervencijama i performansima. Izdala je autorsku slikovnicu „Starac dugačka brka“, ilustriranu zbirku pjesama „Kako misli jure jednog malog Jure“. Pet godina za redom piše scenarije i vodi emisiju „Ninin kutak“, u sklopu programa za djecu i mlade, na HRT-u.
 
Izložba se odvija u okviru Festivala knjige i književnosti „ Pazi, knjiga!“ listopad/studeni 2016. u organizaciji Knjige u centru.