Nives Kavurić Kurtović

Izložba - 31.01.2018. Knjižnica Marije Jurić Zagorke
http://www.telegram.hr
Nives KK, kako se često potpisivala, bila je, od 1997., prva akademkinja u Hrvatskoj. Za svoje umjetničko stvaralaštvo dobila je mnoga priznanja i nagrade, među kojima Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u umjetnosti i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. Rođena je 1938. godine u Zagrebu gdje je 1962. diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) kod prof. Frana Baće. Od 1962. do 1967. bila je suradnica u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića, a od 1971. do 1994.  članica Galerije Forum. Do 1983. Nives Kavurić Kurtović djeluje kao profesionalna umjetnica, zatim kao profesorica na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a godine 2007. dobila je titulu professor emeritus Sveučilišta u Zagreb. Umrla je u Zagrebu, 30. listopada 2016. godine. Svojim je djelima neprolazne vrijednosti izgrađivala suvremeni hrvatski kulturni i nacionalni identitet i na taj način širila ugled hrvatske kulture u Europi i svijetu. Nives Kavurić Kurtović po ocjenama je stručnjaka najveća hrvatska slikarica 20. stoljeća.

U povodu njezina rođendana, slikar Ratko Janjić Jobo odabrao je i postavio izložbu fotografija sina Karima Kurtovića iz obiteljskog albuma, uz popratnu literaturu iz fonda knjižnice. Više o radovima ove velike hrvatske slikarice možete pronaći u katalogu Knjižnica grada Zagreba.

U veljači 2013. godine, u našoj knjižnici su također bili izloženi autoričini crteži i neke već poznate grafike, a izložbu je otvorio Tonko Maroević. Više pročitajte ovdje.