Noć knjige "Tisuću ždralova za Hirošimu"

Radionica 23.04.2018. | ponedjeljak Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Početak događanja: 10:00 sati Dječji odjel Krešimir Rajki
 Gospodin Krešimir Rajki iz Hrvatsko-japanskog društva Makoto održat će edukativnu i zabavnu radionicu izrade ždralova za učenike trećih razreda OŠ Lovre pl. Matačića. Svaki učenik izradit će jednog origami ždrala od papira kao izraz empatije i sjećanja na sve žrtve tragičnog događaja iz 1945. godine, ali i odaslati poruku i apel za mir u svijetu. 

Ideja ovog projekta nadovezuje se na istinitu priču o djevojčici Sadako Sasaki čije je zdravlje bilo narušeno zbog posljedica pada atomske bombe. Za Japance je ždral sveta ptica koja donosi sreću jer se vjerovalo da živi tisuću godina. Običaj je da se napravi ždral od papira i zaželi želja. Tako je i Sadako pokušala izraditi tisuću ždralova kako bi pobijedila leukemiju, međutim, u tome nije uspjela već su taj zadatak umjesto nje dovršili njezini prijatelji i obitelj. Njoj u čast, kao simbolu svih nevinih žrtava pada atomske bombe, u Parku mira u Hirošimi postavljen je spomenik koji prikazuje Sadako sa ždralom u ruci.

​Ovaj projekt pokrenut je povodom 70. obljetnice pada atomske bombe na Hirošimu i s namjerom da se i Hrvatska priključi svjetskom obilježavanju Međunarodnog dana mira i svjesnosti o opasnosti nuklearnog oružja. Akcija se nadovezuje na roman "Sadako hoće živjeti" Karla Brucknera, a finalno odredište ždralova je u podnožju spomenika Sadako Sasaki u Spomen-parku mira u Hirošimi.