Nova Gradska knjižnica u Zagrebu

Projekt 25.10.2013. - 30.09.2016. Gradska knjižnica
Gradska knjižnica, najstarija je narodna knjižnica u Zagrebu. Gradska uprava je u različitim vremenima predviđala rješenje trajnog smještaja središnje zagrebačke knjižnice, a nudila je samo privremena rješenja. Stoga se Gradska knjižnica još uvijek nalazi u neadekvatnom prostoru, u kojem ne može pružiti punu uslugu svojim korisnicima, kao ni primjereno predstaviti i zaštititi svoju vrijednu građu.
Nova obavijest, 30. prosinca 2015.
Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada 21. prosinca 2015. proslavio je svoju desetu obljetnicu, te je tom prigodom, u ZgForumu otvorena izložba "10 godina Strategije" koja odabranim primjerima oslikava presjek brojnih i raznolikih izazova i aktivnosti kojima se Ured bavio kroz to razdoblje.
U brošuri koja prati prigodnu izložbu objavljena je na karti Zagreba planirana lokacija nove Gradske knjižnice, u okviru središnje kulturne osi Zagreba - u Paromlinu.


Kampanja za novu zgradu Gradske knjižnice

► U prosincu 2010. započela je nova kampanja za odabir najprimjerenije lokacije za novu zgradu Gradske knjižnice.
Smatramo da je javni interes grada da:
  • građa baštinjena od predaka bude na dostojan način sačuvana i predana sadašnjim i budućim stanovnicima Zagreba,
  • da se kod djece razvija ljubav prema knjizi i čitanju,
  • da se mladi i nakon završetka školovanja obrazuju i usavršavaju,
  • da se građani osposobljavaju za odgovorno donošenje odluka,
  • da se poštuju prava osoba s posebnim potrebama i manjina,
  • da se nastoje uključivati društveno marginalizirani pojedinci ili skupine,
  • da građani kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme družeći se s knjigom ili jedni s drugima,
te Vas pozivamo da prelistate publikaciju SF knjižnica za danas i za sutra!
 
i publikaciju Programska osnova za novu Gradsku knjižnicu u Zagrebu

 

► Nova Gradska knjižnica u Zagrebu ulazi u Razvojnu strategiju Grada Zagreba - ZagrebPlan 2020

U ponedjeljak 25. veljače 2013. u ZgForumu, prostoru Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, održan je okrugli stol pod nazivom Nova Gradska knjižnica u Zagrebu. Dio je to kampanje Knjižnica grada Zagreba za novu zgradu središnje knjižnice u centru grada koja umjesto današnjih 2.000 m²  treba prostor od 20.000 m².
Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici Grada Zagreba, Ministarstva kulture te arhitektonske, urbanističke i knjižničarske struke. Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Jadranka Veselić Bruvo navela je nekoliko konkretnih lokacija u gradu koje bi mogle doći u obzir prilikom odabira. Tijekom rasprave najviše se razmatrala tzv. centralna os grada - od željezničkog kolodvora prema jugu (od Paromlina preko prostora uz zgradu Gradskog poglavarstva, do površina nasuprot NSK te u blizini MSU). Prisutni su se složili da bi na tom potezu lokacija za novu zgradu Gradske knjižnice bila najpoželjnija, jer bi se smještajem sličnih ključnih kulturnih institucija grada i realizirala centralna kulturna os. Naglašeno je i da se nova lokacija ne bi smjela previše udaljiti od postojeće jer središnja knjižnica, s obzirom na svoje funkcije, treba imati i centralnu poziciju u metropoli. Izazovne su i atraktivne ideje o novoj zgradi na spomenutim čistim površinama, kao i mogućnost korištenja EU fondova za projektiranje primjerice „zelene zgrade“. Većina se sudionika složila da bi se revalorizacijom i revitalizacijom nekog od objekata postojeće zapuštene industrijske arhitekture (poput Paromlina ili Gredelja) vjerojatno znatno poskupio cijeli projekt. No, istovremeno, zaštitom i revitalizacijom industrijske arhitekture otvorile bi se nove mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova. Spomenuta je i mogućnost kombinacije djelatnosti, pa bi se tako uz novu zgradu Gradske knjižnice mogla naći (gradu nužno potrebna) kongresna dvorana što bi pridonijelo i samoodrživosti novog objekta.

ZAKLJUČCI:
1.) Odluka o trajnom smještaju Gradske knjižnice, pretočena u strateški razvojni projekt, dobila svoje mjesto u Razvojnoj strategiji Grada Zagreba – ZagrebPlan 2020
2.) Prisutni na okruglom stolu imenovani su kao članovi Povjerenstva za odabir najpogodnije lokacije za trajni smještaj i izgradnju nove Gradske knjižnice koje za predloženu lokaciju treba izraditi i studiju izvodljivosti (feasibility).

Zaključci okruglog stola najavljuju daljnju uspješnu suradnju Knjižnica grada Zagreba i Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada koja će, nadamo se, u skoroj budućnosti otvoriti građanima Zagreba novi prostor druženja, čitanja, istraživanja i uopće javnog života.

Pozivamo sve da posjetite izložbu u ZGForumu posvećenu bogatoj povijesti djelovanja Gradske knjižnice (105 godina), koja ukazuje na potrebu izgradnje/uređenja novog prostora.

Na okruglom stolu je predstavljen i kratki film Nova Gradska knjižnica za danas i za sutra

 


Pogledajte na službenim stranicama Grada Zagreba