Novi svjetovi

Radionica 10.02.2017. | petak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00 Dječji odjel

Kaleidoskop je od optičke naprave postao jedna od najdražih igračaka kojoj se uvijek iznova vraćaju i odrasli. Izumio ga je škotski znanstvenik David Brewster 1813., renomirani znanstvenik u svijetu optike i polaroidne svjetlosti. Otkrio je da, kada se ogledalo i različiti obojeni predmeti stave u stožac, proizvedu prekrasne uzorke na dnu stošca. Inspiriran ljepotom koju je dobio ovom optičkom varkom, nadjenuo mu je ime koje potječe od grčkih riječi kalos (lijepo), eidos (oblik), scopos (preglednik). Kaleidoskop je trebao biti znanstveni uređaj, no bio je toliko zabavan da je postao popularna igračka, što i ne čudi.

Ma što stavili u komoru kaleidoskopa - spajalice, gumbe, šarene papiriće, staklena zrnca, šljokice, kamenčiće ili što drugo - stvara se uvijek iznova neki novi, predivni, neponovljivi svijet koji u sebi nosi obrise nestvarnoga.

Radionicu izrade kaleidoskopa vodit će dizajnerica Petra Bilić Križan. Karakteristike Petrina dizajna su multidisciplinaran i društveno senzibilan pristup. No Petra kreira i u drugim disciplinama dizajna: grafički, web dizajn i uređenje interijera. Usporedo razvija poslovnu karijeru, u okviru firme Dizajncafe doo., u sferama komercijalnog dizajna, te autorsku karijeru, neovisnu, gdje nastupa kao dizajner/umjetnik s konceptualnim proizvodima.

Dobitnica je nekoliko nagrada u Hrvatskoj i u svijetu i često izlaže na zajedničkim dizajnerskim izložbama te djeluje javno kroz dizajnerske radionice za djecu, organizacije evenata i ostalo.

Više o dizajnu Petre Bilić Križan na:

http://www.dizajncafe.com
http://www.coroflot.com/dizajncafe
https://www.petrabilickrizan.wordpress.com