Obiteljska priča : Umjetnost u genima obitelji Mudrinić

Izložba 08.04.2019. - 06.05.2019. Knjižnica Podsused
Ovom izložbom obuhvaćeno je nekoliko generacija obitelji Mudrinić čiji je zajednički nazivnik poriv za likovnim izražavanjem.
 
Priča seže u drugu polovinu 19. st. kad Ljuba Mudrinić, učiteljica i ravnateljica škole u Bjelovaru, svoj bogati crtački talent koristi u didaktičke svrhe. U obiteljskom nasljeđu sačuvani su njezini radovi iz 1874. godine. Vlastoručno je minucioznim crtežima ilustrirala krasopisom ispisanu “Početnicu praktične lučbe” I. Berthelda. Opisno, a ujedno esecijalno u edukativne svrhe crteži nadopunjuju tekst, omogućujući zorno praćenje sadržaja iz početnice za kemiju. Izuzetnom vještinom u sustavno koncipiranoj svesci “Kako naučiti risati” koncizno ocrtava pojedine elemente koji služe korisniku za vježbu usvajanja znanja crtanja. Ljuba Mudrinić se također okušala u kartografiji, gdje je precizno s individualnom stilistikom izradila (još uvijek sačuvanu) zemljopisnu kartu Austrije.
 
Kontinuitet u ilustriranju knjiga nastavlja njezin sin Branko Mudrinić. U stručnom časopisu “Gimnastikon” čiji je glavni urednik pod pseudonimom B. Mudri izrađuje brojne precizno izvedene crteže iz svih područja fiskulture. Crteže i note gimnastičkih i ritmičkih kompozicija sastavlja specijalnom metodom. Neke od njih su uglazbili kompozitori, a vježbe su se provodile na srednjoškolskom igralištu i na sletovima u Zagrebu i Pragu. Njegov interes za slikarstvo očituje se u vještom kopiranju raznih originala što mu je omogućilo da vlastite slike izrađuje zavidnom vještinom. Došavši u Podsused u blizini Zagreba nastaje serija “Susedgrad”. Branko za amatera vješto stvara pejzaže iz Susedgradske okolice. tonski i kompozicijski njegove slike odražavaju toplu atmosferu krajolika. U crtežima linijom naglašava volumen koji potencira blagim sjenčanjem. Izuzetno pogađa anatomiju, a u portretu s par linija pogađa osobnost.
 
Ugledavši se u oca Branka, sin Danko Mudrinić od rane mladosti iz hobija se bavi slikarstvom. Teme su mu pejzaži, vaze s cvijećem i portreti u kojima stječe iskustvo u slikanju. Nakon perioda apstinencije zbog posla, u kasnijoj fazi života (nakon odlaska u mirovinu) ponovo se posvećuje slikanju. Potaknut slikarskom školom američkog slikara Bob Rossa ponovno uživa u istraživanju-vježbanju slikanja pejzaža. Trudeći se da postigne atmosferu krajolika vješto stvara ugođaje obasjane svjetlom koje igra značajnu ulogu. Kamene stijene i stabla radi u reljefnoj tehnici naglašavajući njihovu strukturu. U sumarnim crtežima razigranom linijom u obliku slova S i M sugerira pokret i uspostavlja dijalog među likovima.
 
Očevim stopama slikarsku djelatnost nastavlja kćerka Snježana Boyd. Pod utjecajem oca tijekom čitavog djetinjstva oduševljeno je prakticirala razne tehnike slikanja. Najviše se zadržala na crtežu koji joj je postao osnovno sredstvo izražavanja. Linearnim načinom gradi kompozicije u kojima se predmeti i prostor ritmički raščlanjuju kao izraz univerzalne kauzalnosti. Gradi nadrealne prizore naglašene narativnosti i simboličnosti koji nošeni intezitetom vizije bivaju preobraženi u stanje više stvarnosti. U okviru figuracije slojeva sjećanja i podsvijesti stvara originalnu verziju fantastičnog realizma. Stvara magične i nadrealne prizore naglašena pokreta i suptilnih vibracija. Česta tema su joj stiliziran svijet glazbe, ptica, ameba i raznih mikroorganizama koji u srazu sa svijetom udaljenih planeta sjedinjuju svemirski bezdan. U linearno istaknutoj mrežastoj strukturi prostora javljaju se energetske silnice koje povezuju cjelokupni Univerzum. Virtuoznim crtežom, često filigranskim, uprizoruje nadstvaran svijet geometrijskih i organskih oblika.’
mr Željko Čurćić

Snježana Boyd – Žana (rođena Mudrinić) rođena je 1958.g. u Zaprešiću, a od najranijeg djetinjstva živi, uči i svira klavir, završava Opću Gimnaziju i radi u Opatiji. Kao poklonik cjeloživotnog učenja, usavršava se u područjima informatike i ekonomije, te proučava raznolika područja (psihologija, medicina, astrologija, kvantna fizika, alteranativne djelatnosti..).
Privatnim poduzetništvom bavi se od 1990.godine gdje djeluje na području računovodstva i poslovnog savjetovanja. Osnivač je i predsjednik Udruge Ex Tempore Volosko (Opatija) za aktivnosti u umjetnosti i kulturi.
Slikarstvom se aktivno bavi od 30.05.2016.godine kada je nacrtala prvu sliku i potpisala.
Nakon godinu dana postavila je sama svoju prvu izložbu u Rijeci, otvorila galeriju-atelijer, debitirala na Međunarodnom likovnom natječaju "Mandrać 2017" i odnjela 1. nagradu u Općoj skupini. Nakon toga njena se slikarska karijera vrtoglavo nastavlja.
Izlagala je na nekoliko skupnih izložbi, sudjelovala u humanitarnim akcijama (prodaja/aukcija slika), a drugu izložbu postavila je u svojoj galeriji 2018.g..
Njeni radovi nalaze se u mnogim privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.
 
Akademski slikar Claudio Frank, koji je Žanu otkrio i “nagovorio” da postavi prvu izložbu, izjavio je:
"Od kada sam otkrio radove Snježane Boyd, pratim njezin razvoj i iznenađujuće brzi napredak. Može se reći da je jako zrela, kao da crta cijeli život. U slikama se isprepliću elementi postnadrealizma, secesije i još nečega. U ovom momentu, njene radove ne mogu sa sigurnošću svrstati ni u jedan pravac. Ono što mogu sa sigurnošću reći, na svjetskom su nivou. Dajem joj veliku podršku da nastavi razvijati svoj talent. Svaka čast. Čestitam."


Katalog izložbe možete vidjeti ovdje.