Od izvornika do prijevoda

Izložba 30.06.2017. - 28.07.2017. Knjižnica Prečko Početak događanja: 08:00 U izlozima Knjižnice Društvo hrvatskih književnih prevodilaca
Od izvornika do prijevoda godišnja je izložba na kojoj članovi Društva hrvatskih književnih prevodilaca izlažu prijevode koje su izradili od protekle izložbe. Izložba prikazuje objavljeni prijevod, prevoditeljevu biografiju i bibliografiju i ono najvažnije, usporedbu između izvornika i prijevoda. Cilj izložbe dvojak je: kao prvo, transparentno predstavljanje ključnog dijela aktivnosti DHKP, koji najčešće ostaje neotkriven, jer se o uspješnosti sudi isključivo temeljem konačnog proizvoda, dakle samo jedne strane procesa, i kao drugo, stvaranje svijesti o parametrima prevoditeljskog zadatka, čime se prevoditelju u jednakoj mjeri pripisuju (umjetničke) zasluge, kao što ga se i opterećuje odgovornošću za gubitke i iskrivljenja u odnosu prema izvorniku.
Izložba se postavlja u knjižnici (otvorenje je, sada već tradicionalno, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića) ili drugom javnom prostoru u obliku niza panoa. Nakon toga izložba kreće na turneju po drugim hrvatskim gradovima.
(Uredništvo DHKP)
 

http://www.dhkp.hr/aktivnosti/izlozbe