Od plesanja do snivanja . . .

Izložba 14.09.2018. - 06.10.2018. Knjižnica Kustošija
Ovih dana s pravom ćete se zapitati zašto su naši izlozi ispisani riječima „pleši, smij se, čitaj, poljubi, igraj se, hodaj, snivaj“!?  Nije lako sažeti u nekoliko rečenica sve što Vam želimo reći i koja nam je bila namjera!

No, kratka objašnjenja pored svake riječi navode na promišljanje o kvaliteti življenja, o odnosu prema samom sebi te o široj socijalnoj okolini u kojoj živimo. Što je to što nas motivira i potiče na mentalne ili tjelesne aktivnosti koje nas čine sretnima i zadovoljnima,  a koje dugo nismo prakticirali ili smo ih zanemarili zbog žrvnja svakodnevice? Da bi naslutili odgovore pokušajmo za početak sami sebi odgovoriti na pitanja zapisana na našim izlozima:

Kad ste plesali?
Jeste li se danas smijali?
Što ste zadnje pročitali?
Jeste li koga danas poljubili?
Igrate li se?
Hodate li?
Što ste lijepo snivali?
 
Nadamo se da su naša pitanja potaknula barem neku od Vaših izgubljeni ili uspavanih emocija, a sami ćete odlučiti hoćete li odgovore na njih potražiti u knjižnici čitajući ili možda samo plešući ispred njezinih izloga dok nekoga strastveno grlite i ljubite uz blistav osmijeh  . . . No, možete i samo snivati nakon ugodne šetnje ili upražnjavati druge aktivnosti koje nismo spomenuli, ali ste se ih Vi zato sjetili ugledavši naše ispisane izloge.
 
Smijanjem se aktivira ukupno 80 mišića, strastveni francuski poljubac aktivira 34 facijalna mišića te potroši oko 68 kalorija tijekom sata ljubljenja, a svega 6 minuta čitanja nekog zanimljivog sadržaja smanjuje razinu stresa za oko 68% . . . tako barem kažu istraživanja!
Zato „pleši, smij se, čitaj, poljubi, igraj se, hodaj, snivaj“!