ODLAZAK - nestajanje graditeljske baštine

Izložba 13.04.2017. - 28.04.2017. Knjižnica Tina Ujevića


Ovom izložbom nastojimo oteti zaboravu dio dragocjene narodne baštine koja zbog svoje skromne veličine svakodnevno nestaje pred našim očima. Gotovo ne primjećeno gube se u Varaždinu i njegovoj okolici posljednji preostali spomenici narodnog graditeljstva iz vremena zadnje polovice 19. i prve polovice 20 stoljeća koji unatoč skromnosti svojih oblika imaju veliku krajobrazu vrijednost.
 Izložba je nastavak vrijednog rada poznatog Topličanca Tomislava Đurića koji je na temu propadanja i nestajanja naše graditeljske baštine, tiskao mnoštvo publikacija i nekoliko značajnih knjiga. Još namje u živom sjećanju njegova knjiga o kulturnoj baštni Topličkog i Novomarofskog kraja objavljena prije nekoliko godina.
  Simbolički naziv ove izložbe, Odlazak, govori o žalosnoj sudbini našeg graditeljskog nasljeđa koje propada na svim stranama.
Nisu propali samo naši tvrdi gradovi, dvorci i kurije već svakodnevno pred našim očima nestaju i mali još preostali oblici ruralnog graditeljstva koji su sastavni dio sveukupnog narodnog bogatstva.
 Tridesetak "radnih fotografija" iz dokumentacije Gradskog muzeja Varaždin svjedoči o skromnim građevinama, pretežno iz vremena
prvih desetljeća 20. stoljeća, čiji je već nestanak, ili skoro propadanje, za nas ipak nenadoknadiv gubitak.
 One su jednako poput Arene u Puli, Katedrale u Šibeniku, Starog grada u Varaždinu, ili pak ruševnog Grebengrada dijelovi našeg narodnog bogatstva. Mali su, ali naši. Iz dana u dan nestaju. Možemo li ih zaštiti!?!
        Miroslav Klemm