Ono gore

Izložba 02.03.2018. - 31.03.2018. Knjižnica Novi Zagreb
Siniša Reberski
SINIŠA REBERSKI rođen je 29. studenog 1962. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Godine 1983. godine upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, - odsjek grafike, gdje je diplomirao 1987. u klasi prof. Ante Kuduza. Iste godine u jesen upisao je Visoku školu za primijenjenu umjetnost u Beču (Hochschule für Angewandte Kunst, Wien) i do 1990. studirao u klasi za umjetničko pismo i oblikovanje knjiga kod prof. Elfriede Goldschmied, prof. Thomasa Hansena i prof. Waltera Lürzera (više puta bio je pohvaljivan i nagrađivan). Poslije studija radio je u frankfurtskoj reklamnoj agenciji “Lowe-Lürzer”, kao ilustrator i lay-outer na reklamnim kampanjama za tvrtku Opel.
Početkom 1991. vraća se u Zagreb, gdje započinje honorarno predavati na Akademiji likovnih umjetnosti, kao asistent prof. Zdravka Tišljara, u klasi primijenjene grafike. Paralelno radi kao grafički dizajner, ilustrator i grafički urednik u “Glasu koncila” i dječjem mjesečniku “MAK” - sve do 1993.
Od prosinca 1995. stalno je zaposlen na ALU, gdje predaje kolegije Pismo, Primijenjena grafika i Oblikovanje računalom, a trenutno je u statusu sveučilišnog docenta. Od školske godine 2006/07. vodi kolegij Oblikovanje računalom na poslijediplomskom studiju Akademije likovnih umjetnosti. Godine 1994. uz predavanja na ALU, započinje predavati i na Studiju dizajna u Zagrebu, gdje samostalno vodi kolegij Pismo.
Posebno intenzivno bavi se kaligrafijom i rukopisnim pismom, oblikujući unikatne povelje, diplome i plakete, za što je nekoliko puta nagrađivan. Izradio je više replika povijesnih dokumenata za muzejske potrebe (Zagrebačka Zlatna bula, Bula Bele IV. Jastrebarskom, Povelje Andrije II, Felicijanova isprava...), a priredio je i jednu samostalnu izložbu kaligrafije. Također, oblikuje i knjige, plakate, časopise i druga djela s područja primijenjene grafike i dizajna, a posebno originalne fontove za razne namjene.
Od 1990. do 2006. izradio je osam računalnih fontova i četiri trodimenzionalna seta pismena. Godine 2006. završio je dvogodišnji rad na obitelji pisama “Libersina”, za potrebe Hrvatskog jezičnog portala i rječničkih izdanja Novog Libera.
Uz primijenjenu umjetnost, podjednako intenzivno se bavi i slikarstvom i grafikom.
Izlagao je u zemlji i inozemstvu na šest samostalnih izložaba i tridesetak skupnih. Objavljuje radove u stručnim časopisima (Grafika, Metodika, Vidi), suradnik je školskog i dokumentarnog programa HRT-a i autor preko trideset priloga za emisiju “Navrh jezika”.
Od 2006. studira kaligrafiju na poslijediplomskom studiju Akademije za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani.
Sudjeluje na znanstvenom projektu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa “Jezično-likovni standardi u početnom pisanju i čitanju na hrvatskom jeziku”, unutar znanstvenog programa “Jezične kompetencije djece u ranom institucionalnom učenju hrvatskoga standardnog jezika”.
Između ostalog, član je Matice hrvatske i ULUPUH-a.