Panel rasprava o književnosti / Željko Špoljar i Pavle Svirac

Tribina 01.03.2017. | srijeda Knjižnica Špansko-jug Početak događanja: 18:30 Željko Špoljar i Pavle Svirac
Točno u podne, odnosno u pola sedam navečer u knjižnici Špansko jug, Slavka Batušića 4, održat će se dvoboj na život i smrt dvojice dugogodišnjih rivala i antipoda, visoka protiv niske, estetizirana protiv pučke proze, novinar i književnik Željko Špoljar protiv revolver novinara i pisca lakog na rečenici, a teškog na novčaniku, Pavla Svirca. Jednom za svagda ukrstit će pera i mačevat se njima kao mušketirskim floretima. Svaki od njih boj će vojevat za svoje viđenje književnosti, Špoljar za onu beskompromisnu književnost koja ne želi nikome povlađivati i koketirati s niskim strastima čitatelja i Pavle Svirac koji književnost prezire i koji smatra da je književnost poput prirodne žene i da joj se ne trebaš nešto posebno udvarati, niti je milovati, trebaš ju čvrsto stisnuti i s njom se zabavljati.

Poseban gost, glumac Gradskog dramskog kazališta " Gavella" Sven Šestak, čitat će primjere tekstova iz visoke i drugih književnosti. 
 
Pavle Svirac rođen je 1986. u Osijeku u znaku Vage. Do svoje dvadeset sedme nigdje nije putovao, živio je Đakovu u roditeljskoj kući. Nije imao djevojku sve do upisa na Filozofski fakultet u Zagrebu. U gimnaziji je dva puta pao je isti razred. Maturu je polagao u Zagrebačkom centru za dopisno školovanje. Maturirao je s vrlo dobrim, a ambiciozni maturski rad napisao je na temu: "Mladi Krleža". Loš je prijatelj. Ne zanima ga niti jedan sport. Dosta je isprazan i sve mu je dosadno. Uz čitanje i pisanje o vlastitom banalnom životu voli uglavnom besciljno tavoriti.
Kritičke osvrte i kratke priče objavljivao je u "Književnoj reviji" i "Maruliću". Dvije pjesme na mješavini kajkavskog i šokačkog slenga objavio je u časopisu "Kaj".
U biblioteci "Arteist" objavio je dvije autobiografske knjige: "Književna groupie" i "Strovaljivanje". U rukopisu ima nedovršeni ljubavni roman "Ljubav je majstorica iz Srbije." Nedavno je započeo i rad na opsežnom, povijesno-obiteljskom romanu "Doktor Tuđman". Uglavnom piše direktno u računalo, bez ikakvog prethodnog nacrta, plana, oslanja se isključivo na inspiraciju. Dosta i pije.
Od 2015. postaje stalni kolumnist tjednika Nacional. Tamo stječe veliko žurnalističko iskustvo i uvid u najmračnije tajne Hrvatske, od njezinog osnutka pa do danas.
 
Željko Špoljar je novinar i književnik. Rođen je 1975.godine u Zagrebu. Autor je romana Gumeni galeb ( Prva nagrada za neobjavljeni roman, Matica hrvatska 2008.), Welcome to Croatia (nagrada Kiklop 2006.) te dviju zbrika priča – Moja brat Felix Krull i Teškoće pri gutanju. Piše za portal Arteist.hr. Romanom „ Štakorbar“ osvojio je nagradu Drago Gervais 2013.