Pantomima istine

Izložba 01.06.2017. - 29.06.2017. Knjižnica Novi Zagreb Nevena Petra Piližota
NP Piližota
Nevena Petra Piližota  rođena je u Šibeniku, gdje je završila OŠ Petra Krešimira IV i Gimnaziju Antuna Vrančića. Godine 2010. završila je preddiplomski sveučilišni studij Slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti (Zagreb), 2011. diplomski sveučilišni studij Slikarstva ALU Zagreb. Godine 2012. magistrirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nagrađena je sa Otkupnom nagradom Rektorata za najbolji rad 2010. i Otkupnom nagradom Erste fragmenti 7, stipendijom Nacionalne zaklade za osobito nadarene studente za akademsku godinu 2009/10., Rektorovom nagradom u akademskoj godini 2008/09…

Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi (2017. "Tuđa koža" u Galeriji knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik, 2016. "Crobject" u Muzeju grada Šibenika, 2011. Green Room Galerija u Zaboku, 2009. Galerija Nano u Zagrebu...) i dvadesetak skupnih izložbi.  Od skupnih izložbi vrijedno je za izdvojiti: skupnu izložbu "More, ljudi, obala" u Muzeju grada Šibenika i Godišnju izložbu članova HDLU-a 2016.
godine; humanitarnu akciju za pomoć djeci Japana, održanoj u izložbenim prostorima zagrebačke Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna „Izidor Kršnjavi“ u Zagrebu 2011. godine, iste godine sudjelovala je i na izložbi „Pasionska baština“ u Galeriji Kristofor Stanković (Zagreb), „2. trijenale autoportreta“ u Galeriji Prica (Samobor), „Mali formati“ u Galeriji Marisall (Zagreb), na XIV. INTERBIFEP-u (Međunarodna galerija portreta, Tuzla), na Test 0-1! Festivalu (Zagreb), Malom salonu (Erste fragmenti 7, Rijeka). Godine 2010. izlaže u Galeriji ALU (Zagreb), Galeriji Marisall (Zagreb) na izložbi „Autoportret u matičnom mediju“, Galeriji Bačva (Zagreb) u sklopu 30. Salona mladih, na Urban festivalu 2008., festivalu Test 9+10! (Galerija SC, Zagreb) 2009., Studiju galerije sv. Krševana (Šibenik), Galeriji dvorca Trakošćan (Trakošćan 2007.).

O nadahnuću za seriju crteža izloženih pod naslovom PANTOMIMA ISTINE autorica piše:
"Znajući da je ljubav jedina istina, heroina hrvatskog pjesništva nije se ustručavala uranjati u močvaru ljudske nesavršenosti. U podlozi opetovanog preispitivanja Sebstva, primjetna je konstantna napetost bazičnog odnosa kap-slap ili kap-ocean. Potonje se pokazalo inspirativnim dok sam pokušavala razvrstati svoje radove posvećene poeziji Vesne Parun.

Riječ je o crtežima u kombiniranoj tehnici olovke i novinskog materijala na papiru. Naslov svakog rada sadrži datum nastanka istog, čime je naglašena "uloga" svakog crteža kao svojevrsnog dnevničkog zapisa. Širokim dijapazonom motiva nastojim naznačiti fragmente Žene čiju je konkretnost i opstojnost pjesnikinja Vesna Parun nagoviještala u bezbroj svojih ostvarenja. Neprikosnovenost Majke Prirode ("priroda je svematerinstvo i sveodricanje") utkana je u maslini, kamenu (stini pradidovoj), moru... Crteži su pokušaj obilježavanja odnosa spomenutog Subjekta prema okolini, bilo simbolički kroz cvijet lotosa, bilo sa aspekta onih koji su u (ne)posrednoj relaciji sa Subjektom. Te relacije u labirintu života možebitno su svedive i na borbu sa samim sobom, tako da su akromatski prikazi suhozida, surfanja na valovima (internetu?), pletenja čipke od novinskog materijala, slojevitijeg percipiranja tzv. promatrača, uloge medija u konstruiranju realnosti itd., u najmanju ruku ekvivalent postavljanju pitanja na koje je Poetesa učestalo davala odgovore..."   
      
IZLOŽBA CRTEŽA „PANTOMIMA ISTINE“ NEVENE PETRE PILIŽOTA POSVEĆENA JE VESNI PARUN I NJEZINU PJESNIŠTVU POVODOM OBILJEŽAVANJA 95. GODIŠNJICE ROĐENJA VELIKE HRVATSKE PJESNIKINJE