Pejzaži Ane Cerovski

Izložba 30.06.2017. - 30.07.2017. Knjižnica Staglišće Izlozi knjižnice
Neospornim talentom Ana se u opredmećenju motiva kreće od stupnjeva realistične marnosti do slobodnije interpretacije doživljenih prizora. Konkretno, Ana je zaokupljena prikazima konja i krajolikom, ističući posebnost svake teme, nalazeći bliska stanja svom slikarskom senzibilitetu. Kod konja privlači je snaga i energija pokreta, atraktivnost izgleda životinje prenijeta u sadržajnost umjetničkog vitaliteta. Sigurnim potezom, vodeći računa o anatomskoj uslovljenosti animalističkog predloška, Ana ističe napetost volumena, dinamizirajući ukupnost prostora slike silnicama pokreta.
Hrabro je Ana Cerovski napustila sigurnost doslovnih "priča" o krajoliku, citiranje užitaka oku, provjerenost ditirambskog. Otvorila se slikarskim entuzijazmom i spoznajom i u drugom smjeru, zanimljivoj orkrestraciji fragmenata, pripjevima ritma, stvaralačkoj slobodi koja se ne libi enigmatskog. Ušla je u tkivo prostora, darujući mu i primajući dar autentičnosti. Ostajući svjesno na granici smiraja i sjete, s atmosferom trenutka i                                                                            trajanja, sa snažnom upisanošću kreativne iskre.

                                                                                                                                                                                      Stanko Špoljarić


Ana Cerovski likovnom se umjetnošću bavi od 2000. godine, kada je i upisala slikarstvo u Pučkom otvorenom učilištu u klasi prof. Dubravka Lepeja, gdje je učila tehnike ulja i akrila. Sudjelovala je na mnogobrojnim likovnim kolonijama, te dobrotvornim akcijama.
Iza sebe ima preko 150 skupnih i sedam samostalnih izložbi. Članica je Hrvatskog likovnog društva. Živi i radi u Zagrebu.