Petar Dolić / Krajolik

Izložba 25.04.2018. - 18.05.2018. Knjižnica Podsused Petar Dolić
Otvorenje izložbe: srijeda, 25.4.2018. u 18:30

Povodom Europske godine kulturne baštine u Knjižnici Podsused programom #librAR(T)y@podsused apostrofira se bogata povijesna, arheološka i umjetnička baština Podsuseda. Istaknuto mjesto svakako pripada umjetničkom djelovanju akademskog kipara Petra Dolića.
Svojim novim ciklusom „Krajolik“, u formi slika – reljefa, tematizira utvrde i fortifikacije, koje su svojevrstan nastavak njegovih tematskih ciklusa Animalizam, Mostovi, U balonu, Aktovi, Križni put te dubrovački motivi.
Dolićeva je umjetnost jednostavna i rafinirana. Zanima ga tvarnost, oblikovanje i sama površina, a svoj rad svodi na elementarnu oblikovnu snagu. Brojni ciklusi govore o njegovom bogatom i raznolikom stvaralaštvu, kao i istraživanju organičke i vitalističke skulpture te formi reljefa i sliko-reljefa koji su često na tankoj granici plasticiteta i dvodimenzionalnosti.
Doliću su bliski tradicionalni kiparski materijali, koje oblikuje vođen unutarnjim znakom svojih prethodnika i učitelja Branka Ružića, Šime Vulasa, Kuzme Kovačića i drugih. Svoja djela oblikuje uvijek novom, svježom energijom kojoj reducira formu, narativnost i deskripciju, svodeći ih gotovo do ideograma.
Ovaj ciklus karakteriziraju krajolici ispražnjeni od ljudske radnje, oni su samo ostaci minule civilizacije i povijesti, koja je prethodila a preostali fragmenti utvrda koje dominiraju brežuljkom ostaju kao simbol.
Poseban ugođaj stvara odsustvom naracije, gdje upravo praznina nameće priče koje same proizlaze iz njegovog djela, a ne obratno. Krajolik njegovih radova predstavlja paradigmu, dajući onaj mentalni filter kroz koji propuštamo samo one informacije koje nam se uklapaju u zamišljenu i nama blisku sliku svijeta i naše povijesti. Utvrde u tom kontekstu samo su fizičko okruženje ovih krajolika i njihovo simbolično određenje.
Podcrtavajući tu napuštenost kroz duboko urezane brazde, ulazi u tvarnost slike stvarajući svojevrsne ožiljke koju je prošlost urezala i upisala, a koje s druge strane gradi snažnim i energičnim duktusom.
 
Djela su mu gotovo lišena boje, usredotočena dvojako na tamne ili svijetle tonalitete, uz pojedine oker momente ili ugrebane poteze koji otkrivaju strukturu i boju samog materijala.
 
U radovima u kojima unosi crnilo, Dolić prenosi onu težinu izbrazdane povijesti, urezane duboko u memoriju, akcentirajući dramatičnost teme i stavljajući naglasak ove izložbe na otvorena pitanja naše baštine, čija usklična interpunkcija vapi za spasenjem.
S druge strane nešto svjetlija Dolićeva narav, vidljiva u rasvijetljenim krajolicima djeluje optimistično, daje nam naznake onog duhovnog prostora i bespuća duše koja u njima nalazi svoj mir. U ovim se djelima bavi konzistencijom svjetla, njegovim usmjerenjem, stvarajući reljefne površine krajnje redukcije i izražajne čistoće u prikazu motiva.
Naizgled gotovo identičnim oblikovnim sredstvima, spajanjem ovih suprotstavljenih tonaliteta, Dolić postiže suptilnu razliku težine materije i lakoće duhovnog prostora. Magdalena Getaldić
 
Petar Dolić
rođen je 1975. godine u Travniku. Diplomirao je kiparstvo 1999. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Šime Vulasa, a kao izbornu nastavu pohađao je kolegij Medaljarstvo i mala plastika u klasi prof. Damira Mataušića. Do sada je izlagao na 40 samostalnih i 50 skupnih izložbi.
Autor je brojnih skulptura na javnim prostorima; Tri sunca – uvala Vela Lozna, Postira; Podmornica – Zagrebački velesajam; Brod na suhom – Njemački park pokraj Boćarskog doma u Zagrebu; Spomenik poginulim braniteljima u Labinu, u sklopu Mediteranskog kiparskog simpozija; Jabuka u Crnom Lugu, u sklopu Goranske kiparske radionice Lokve; Spomenik Oluja 95 u Kninu; Spomenik pomorcu i pomorstvu u Rijeci; Spomenik poginuloj djeci u domovinskom ratu, Slavonski Brod; Spomenik Tvrtkov biljeg , Prozor u Rami, BiH. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih navodimo Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Prvu nagradu na Trijenalu hrvatskog akvarela, te Nagradu Galerije Forum. Član je HDLU i ZUHA. Živi i radi kao samostalni umjetnik u Zagrebu.
 
Grb grada Zagreba 

  Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.