Petar Dolić: Križni put (Pasionska baština)

Izložba 16.03.2018. - 08.04.2018. Knjižnica Marije Jurić Zagorke
Od 1997. godine do danas Knjižnica Marije Jurić Zagorke surađuje s Udrugom Pasionska baština. Prva izložba ostvarena ovom suradnjom („Pasionski motivi u hrvatskoj pisanoj riječi“, 20.3. - 20.4.1997., Knjižnica M. J. Zagorke) dala je na pregled fotografije minijatura i grafika iz rukopisnih i tiskanih djela snimljenih iz objektiva Krešimira Tadića, a originali iz kojih su snimljene ove fotografije pohranjeni su u Metropolitanskoj knjižnici u Zagrebu, Strossmayerovoj galeriji u Zagrebu, Državnom arhivu u Dubrovniku te Župnom uredu u Vrbniku. Uvodnu je riječ održao vlč. Vladimir Magić, a izložbu je otvorio prof. dr. Josip Bratulić.

U danima svečanosti ovogodišnje Pasionske baštine izložili smo "Križni put", slikoreljefe i skulpture akademskog kipara Petra Dolića.  Autor je rođen je u Travniku 1975. godine. Diplomirao je 1999. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Šime Vulasa, a kao izbornu nastavu pohađao je “Medaljerstvo i malu plastiku” u klasi doc. Damira Mataušića. Do danas je izlagao na dvadesetak samostalnih izložaba, dobitnik je brojnih nagrada (Sveučilišta u Zagrebu, I. nagrada na trijenalu hrvatskog akvarela, izvedbena nagrada za spomenik pobjedi Oluja 95, itd.). U trenutku kada se Petar Dolić pojavljuje u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, o njemu se piše i govori kao o najvećoj kiparskoj darovitosti mlade generacije. Njegova plastika donosi nov, svjež ogled na sadašnjost, viziju suvremenog svijeta koja je jednostavna i rafinirana. Petar Dolić je postavio aksiome vlastitog kiparstva: oblikuje drvo, kleše, modelira, a kiparski smisao traži u vlastitom postojanju. Član je HDLU-a i ZUH-a. Živi i radi u Zagrebu. Više o radovima samog autora možete pogledati na njegovoj službenoj stranici. 
Na svečanom otvaranju sudjeluju prof. Željka Čorak te Jozo Čikeš, predsjednik udruge Pasionska baština, kao i Ida Jadro i Lovro Rimac, učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog s glazbenim programom Cantilena pro sabatho.