Pinklec na rame | Goran Blažević: Solidarity walk

Predavanje 13.12.2018. | četvrtak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 18:00
Putopisno predavanje pod nazivom „Solidarity Walk 4km/h“ donosi priču o putovanju pješice dugom preko 3 300 km. Krajem 2016. godine Goran Blažević krenuo je na petomjesečni put tijekom kojeg je hodao od Petre u Jordanu do Umaga, noseći poruku mira i solidarnosti. Iskustva sa svog pješačenja pretočio je u knjigu pod nazivom „Svilim“. Tijekom pet mjeseci hodanja Goran je iz uzavrele pustinje stigao do ledenih planina da bi nasposlijetku izbio na Jadransko more. Na put je krenuo sam, bez sponzora, oboružan samo dobrom voljom i željom da pošalje poruku mira i solidarnosti. Namjera mu je bila pratiti puteve po kojima su se kretale izbjeglice iz Sirije i Iraka. Prehodao je Jordan, Palestinu, Izrael, Cipar, Tursku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Blažević je prošlogodišnji dvostruki dobitnik Nagrade „Dijana Klarić“, jedine putopisne nagrade u Hrvatskoj koja se dodjeljuje na Croatian Travel Festivalu. Njegovo hodačko putovanje „Solidarity Walk 4km/h“ donijelo mu je nagradu za najbolji projekt i putnika godine. Za isti mu je projekt Grad Umag dodijelio priznanje 2017. godine. 
Dosad je imao nekoliko zapaženih izložbi, kao što su „Veliki krug“ s fotografijama iz Turske i Grčke, te „Istarski planinarski put“ koji je prehodao 2011. godine. Sudjelovao je i kao govornik na Festivalu novinarstva u Cormonsu u Italiji 2017. godine. Njegova je hodačka biografija također impresivna: prehodao je Camino de Santiago francuskom i portugalskom rutom, pješice prešao 820 kilometara od Umaga do Rima, a nedavno je dovršio i 1 100 kilometara dug Put 88 hramova na otoku Shikoku u Japanu.