Pjesnička večer

Tribina 25.10.2018. | četvrtak Knjižnica Vjekoslava Majera Početak događanja: 18:00 sati Dorta Jagić, Marija Dejanović, Branko Maleš, Miroslav Mićanović i Miroslav Kirin
Dorta Jagić rođena je 1974. u Sinju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove (filozofija i religijska kultura). Piše poeziju, kratku prozu, putopise, eseje. Višenagrađivana je pjesnikinja, dobitnica i najuglednije domaće (Goranove) nagrade za doprinos hrvatskoj poeziji. Afirmirala se kao jedan od najsnažnijih i najzanimljivijih glasova suvremenog hrvatskog pjesništva. Objavila je knjige poezije Plahta preko glave, Kvadratura duge, Đavo i usidjelica,Tamagochi mi je umro na rukama, Kauč na trgu. Piše i kratku prozu i putopise, eseje.
Marija Dejanović rođena je u Prijedoru 1992., odrasla u Sisku, a sada živi u Zagrebu. Najnovija je dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike rukopisom Etika kruha i konja. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu studira komparativnu književnost i pedagogiju. Pjesme objavljuje u brojnim časopisima. Osim poezije piše prozu, kritiku i drame.
Branko Maleš rođen je 1949. u Zagrebu 1949. gdje je polazio gimnaziju, Tehnološki i Filozofski fakultet. Piše poeziju, prozu, kritiku, kolumnističku feljtonistiku, drame. Prevodi sa slovenskog i njemačkog. Uređivao je ili su-uređivao brojne časopise: Off, The Bridge, Republika, rock magazin Heroina te novine za kulturu Oko ..., kolumnist je, dramski pisac, autor dvadesetak kritičkih izbora iz iz djela hrvatskih pisaca. Neke od knjiga su: Tekst; Praksa laži, Placebo ,Vani i unutra (dramski tekst, 1995); biba posavec, Prozori spavaćih soba (dramski tekst prema pričama R. Carvera, s M. Živkovićem, 1997); Trickster (poezija, Sjajno ništa, Viva la vita (izbor poezije na talijanskom. (...) Povodom objavljivanja zbirke poezije Mutno, Ervin Jahić ističe da nas" Malešovi novi stihovi vraćaju u prazoru čovječanstva, kad je (naj)prvo bila gesta. Jahić zaključuje da Malešovo patetično biće upravo vjeruje da je estetika bez etike luk i voda, veliko (nimalo sjajno) ništa" (...) Za zbirku poezije Mutno dobitnik je Godišnje nagrade Vladimir Nazor za književnost.
Miroslav Mićanović (Brčko, 1960. hrvatski je nagrađivan književnik i pjesnik. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše pjesme, priče, kritike i eseje. Sudionik je hrvatskih i europskih književnih festivala poezije i voditelj radionica kratke priče. Autor je knjiga kritičkih tekstova, pregleda hrvatskog pjesništva, izbora suvremenog hrvatskog pjesništva, antologije suvremenog hrvatskog pjesništva Utjeha kaosa. Objavio je više knjiga poezije: Zib, Dani, Jedini posao, a 2018. Obrt za pranje perja.
 Miroslav Kirin, (Sisak, 1965.) hrvatski je književnik i pjesnik. Školovao se u Petrinji i Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao engleski jezik i književnost i komparativnu književnost. Piše i objavljuje poeziju, prozu i prijevode s engleskog jezika. Nagrađivan je i kao pjesnik i kao prozaik. Za autobiografsku prozu Album dobitnik je nagrade za najbolje prozno djelo 2001. i  prema njemu je redatelj Branko Ištvančić snimio istoimeni dokumentarni film (koscenarist M. Kirin). Značajnija djela: Tantalon, Zbiljka,  Zenzancije, knjiga eseja Iskopano. Upravo mu izlazi nova knjiga poezije Lirika...