Plakati Zagrebačkog kazališta lutaka

Izložba 01.09.2016. - 15.10.2016. Knjižnica Augusta Cesarca, Ravnice Odjel za djecu i mlade
Zagrebačko kazalište lutaka osnovano je uredbom Vlade Narodne Republike Hrvatske, 6. veljače 1948. godine. Najstarija je i središnja lutkarska kuća u Hrvatskoj, koja već više od šezdeset godina na svoju pozornicu dovodi vrhunske lutkare. 

Prve godine njegova djelovanja snažno je obilježio Vojmil Rabadan kao umjetnički voditelj, dramatizator i redatelj. Javljaju se i nova redateljska imena u lutkarstvu: Bogdan Jerković, Velimir Chytil, Višnja Stahuljak, Kosovka Kužat Spaić, Borislav Mrkšić, Berislav Brajković, kao i scenografi Marijan Trepše, Kamilo Tompa, Edo Kovačević i dr.

U šezdesetim godinama uprizorenja počivaju na realističkom književnom pristupu, a stalni kreator lutaka Željan Markovina pronalazač je često djelotvornih i učinkovitih lutkarskih rješenja. Lutkarski glumački ansambl tvore Dina Dožić, Nevenka Filipović, Jana Kašper, Krsto Krnic, Jaoakim Matković, Duje Novaković, Julije Perlaki, Hrvoje Švob, Andrea Šarić. Cijelo desetljeće (1963.-1973.) matična je kuća zatvorena zbog obnove, pa ZKL nastupa na raznim gradskim pozornicama, ali i gostuje s uspjehom u Siriji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Danskoj, SSSR-u.

Sedamdesetih godina repertoarom dominira scenograf i kreator lutaka Berislav Deželić čiji odmak od realizma i potraga za estetskom čistoćom oblika postupno stvara osebujan likovno-lutkarski stil. U suradnji s redateljem Davorom Mladinovim nižu se predstave koje je kritika osobito hvalila (Čarobnjak iz Oza, Tigrić, Plavi Petar i sl.). Drukčije, ali jednako zanimljive bile su predstave koje su redateljski potpisivali Kosovka Kužat Spaić i Velimir Chytil, pa je ZKL stekao ugled promicatelj hrvatskoga lutkarstva u zemlji i svijetu.

Osamdesete i devedesete godine donose autorsku afirmaciju dviju kreatorica lutaka, stalnih članica ZKL Vesne Balabanić i Gordane Krebelj, a predstave redateljski uprizoruju najuglednijih hrvatski redatelji Joško Juvančić, Božidar Violić, Georgij Paro, Želimir Mesarić, Zoran Mužić (umjetnički voditelj ZKL-a). Glumački sastav povećao se na 24 glumice i glumaca. Predstave se uglavnom književno oslanjaju na uprizorenje klasičnih bajke naše i svjetske baštine.

Četrnaest godina ZKL izdaje svoj časopis – reviju za lutkarsko kazalište LuKa, jedini takve vrste u Hrvatskoj.

Kad je započela obnova dotrajale Jerolimske dvorane, ZKL je predstave izvodio u Centru za kulturu Trešnjevka i uspio zadržati svoje vjerne gledatelje, ali je i gostovao na drugim zagrebačkim pozornicama i diljem Hrvatske. Istom 24. listopada 2004. svečano je otvorena matična zgrada opremljena po visokim europskim standardima čime je zacijelo započelo novo razdoblje Zagrebačkoga kazališta lutaka, pa i svekolikog hrvatskog lutkarstva.

Godine 2008., ZKL se proširio i preko Save, otvorivši novu Scenu Travno.

Važno je napomenuti da uz neprijeporne zasluge u promicanju lutkarske umjetnosti, ZKL ima nadasve važnu funkciju u estetskom i moralnom odgoju mladih naraštaja, pa njegova tijesna suradnja s knjižnicama, vrtićima, školama i prosvjetnim tijelima dodaje posebnu dimenziju djelovanju ovog kazališta u društvenom životu Grada Zagreba i Hrvatske.

Tekst preuzet s web stranice ZKL-a.