Podravina i Prigorje

Predavanje 15.10.2018. | ponedjeljak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 19.30 sati Antonio Grgić

Stvaranjem Republike Hrvatske i formiranjem županija devedesetih godina prošlog stoljeća došlo je do formiranja novih jedinica regionalne samouprave koje su kao regije bile obilježene posebnošću na svom zemljopisnom, gospodarskom i sociokulturnom prostoru. No, ponekad te novouspostavljene regije nisu imale jasno izgrađeni jedinstveni identitet, već su bile heterogene na niz razina. Jedan od takovih primjera je Koprivničko-križevačka županija koja je sastavljena od dviju regija, Podravine i Prigorja. Dizajn grba i zastave te nove županije bio je temelj za izgradnju daljnjeg identiteta županije i regije, prvenstveno vizualnog dijela tog identiteta. Pri samoj izradi grba i zastave korišteni su heraldički elementi iz povijesnih grbova, ali i elementi lokalne umjetničke tradicije (naivno slikarstvo), industrijske baštine (marketinška komunikacija prehrambene kompanije Podravka), te povijesne legende o Picokima. Takav, na heraldičkim elementima utemeljen identitet, postao je osnova za daljnju izgradnju vizualnog identiteta novoformirane županije i regije.

Antonio Grgić je vizualni umjetnik, diplomirao je arhitekturu, a trenutno je doktorand na Institutu za teoriju umjetnosti i arhitekture, te kulturologije na Arhitektonskom fakultetu Tehničkog sveučilišta u Grazu.