Poezija bez zidova

Radionica 22.03.2019. | petak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00

Radionica poezije, koja će se održati pod mentorskim vodstvom književnice Dorte Jagić, otvorena je za sve koji se prepoznaju kao pjesnici ili naslućuju pjesnika u sebi jer je riječ o nagnuću koje se osjeća unutar osobnosti. Također su dobrodošli svi koji vole poeziju. Tijekom duge povijesti poezija je proširila svoje okvire i oblike kodiranog područja. Stoga je jedan od ciljeva ove radionice povezivanje vlastite nadarenosti, vlastitog nagnuća i potrebe za poetskim iskazom s osnovnim književnim mapiranjima. Namjera je stvoriti atmosferu koja je poticajna za razmjenu iskustava u pisanju i čitanju poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu.
"Ono što možemo obećati je udio u atmosferi (...) i slušanje sjajnih pjesmama koje su nastale u gustom oblaku vježbi ponajviše iz 'depatetiziranja i desentimentalizacije lirskoga subjekta'. Rezultati su zanimljivi, i kao što će njihov tematski i motivski repertoar biti raznolik, tako su i autorice raznolike. Ipak, ono temeljno im je zajedničko; sve su polaznice, uz puno radne radosti i nadahnuća, profinile i izbrusile svoje umijeće", kaže Dorta Jagić, uz koju će se predstaviti i polaznice njezine radionice poezije: Ranka Ferček, Ana Narandžić, Tomislava Sušak, Ankica Lastro, Ivana Pintarić, Katerina Miletić, Maja Marchig, Marina Arnaut i Senka Kapetanović.

Osim poezije, Dorta Jagić piše i objavljuje kratke priče, putopise, eseje i dramske tekstove. Uvrštena je u brojne domaće i strane pjesničke antologije, pojedini pjesnički ciklusi i priče prevedeni su na 20 stranih jezika. Osim pjesničke nagrade Goran za mlade pjesnike za rukopis Plahta preko glave, dobitnica je nagrade Balkan Grand Prize for Poetry 2007. na međunarodnom festivalu u Rumunjskoj te ugledne nagrade The European Poet of Freedom Award 2014. za knjigu pjesama Kauč na trgu, koju dodjeljuje poljski grad Gdanjsk. Godine 2017. nagrađena je Goranovim vijencem za ukupan doprinos poeziji. Vodi radionice kreativnog pisanja, prevodi s engleskog i njemačkog poeziju i prozu. Živi kao slobodna umjetnica u Zagrebu.