Poezija iz prve ruke - Antologija Jutra poezije

Susret 05.10.2018. | petak Knjižnica Novi Zagreb Početak događanja: 18:00 sati
U programu "Poezija iz prve ruke" gostuju pjesnici Nikica Krajina i Željko Buklijaš, koji će govoriti o povijesti tribine "Jutro poezije" i o antologiji koju su uredili i objavili 2010. godine.

Nikica Krajina, rođen 6. rujna 1962. godine u Splitu, osnovnu je školu završio u Sinju, a srednju školu pohađao u Sinju i Splitu. Diplomirao je na Višoj medicinskoj školi Sveučilišta u Zagrebu. Od 1983. godine radi u hrvatskom zdravstvu.
Objavio je tri zbirke pjesama: Između mene i nemene (1995), Bezimena rijeka (1999) i E(k)lipse (2014). Zajedno s Željkom Buklijašem priredio je Antologiju Jutra poezije (2010).
Objavljivao je poeziju u hrvatskim književnim časopisima i revijama (Poezija, Mogućnosti, Tema; Balkanski književni glasnik) te radijskim emisijama (Radio Sljeme, Radio Zelina i Radio Student).
Kao član tribine Jutro poezije redovito nastupa javno.
Živi u Zagrebu.

Željko Buklijaš rođen je 5. rujna 1955. u Zavojanu kraj Vrgorca. Završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu.
Do sada je objavio knjige pjesama „Vježbe“, Jutro poezije, Zagreb, 2000. i „Kantarion“, Naklada Breza, Zagreb, 2014.
Zajedno je s pjesnikom Nikicom Krajinom priredio je „Antologiju Jutra poezije“, Jutro poezije, Zagreb, 2010. Poeziju objavljuje u raznim časopisima (Tema, Poezija, Gradina, Balkanski književni glasnik i td. ) i redovno je govori na javnim čitanjima.

Dugovječna i vječno mlada pjesnička tribina "Jutro poezije" osnovana je 1964. godine na inicijativu nekolicine hrvatskih pjesnika (Gustav Krklec, Vjekoslav Majer, Vesna Parun, Salih Alić, Berislav Nikpalj i drugi) kao multikulturno okupljalište pjesnika. "Jutro poezije" postalo je kultna tribina ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj, već i šire. Promovirajući i educirajući i najmlađe talente, ona je u isto vrijeme ugošćavala i najpoznatija imena hrvatske poezije, glazbe i glumišta, ne gubeći na svojoj neovisnosti. Često je mijenjala prostore, a sada se već duže vrijeme odvija u tišini Gornjega grada, u konobi-teatru "Pod starim krovovima", u Basaričekovoj ulici br. 9. U siječnju 1998. "Jutro poezije" registrirano je kao udruga i utemeljilo dvije pjesničke nagrade: "Josip Sever" i "Ružica Orešković", te registriralo nakladničku djelatnost za tiskanje najboljih knjiga mladih autora, uz podršku Ministarstva kulture i Ureda za kulturu Grada Zagreba.